Мана при домати и картофи – признаци и стратегия за справяне

Появата на болести при растенията могат да бъдат предизвикани от различни фактори, като един от основните е наличието на влага и високи температури.

Маната е заболяване, което засяга листата и плодовете, причинявайки гниене. Най-често се среща при топло и влажно време и в някои години може да причини почти пълна загуба на добив, особено на чувствителни сортове домати, отглеждани на открито. Същият патоген засяга и картофите.

Двата типа и разликата между ранната и късната мана?

Ако забележите лезии, подобни на мана по вашите насаждения, е важно да разберете с кой тип мана си имате работа, за да се справите с него по подходящ начин.

 • Ранна мана – подходящата температура за развитие е 24~29°C,

относителната влажност е 31~96%, което е топло и влажно време. Причинява се от гъбичния патоген Alternaria solani или Alternaria tomatophila. Ранната мана е предизвикателство за справяне, но все пак има шанс да се спаси реколтата. Внимавайте за кафяви петна с концентрични пръстени. Те могат да бъдат намерени навсякъде по вашето растение, включително върху самите домати.

Симптоми

Симптомите на ранно заболяване се появяват първо в основата на засегнатото растение – грубо кръгли кафяви петна по листата и стъблата (особено върху домати или картофи).

Тъй като лезиите се разширяват, по петната се появяват жълти ореоли. Лезиите с диаметър над 10 mm обикновено имат тъмни концентрични пръстени.

Множество петна върху един лист се сливат, което води до обширно разрушаване на листната тъкан. Ранното заболяване може да причини пълно унищожение на долните листа и дори да доведе до погиване на заразените растения.

Петната се забелязват и по плодовете, има загниване на стъблото, както и се наблюдава загниване в областта на закрепване между цвета и плода. Цветът на петната обикновено е кафяв до черен. Той е вдлъбнат и има ясно изразен концентричен пръстен. Отстранете и изхвърлете всяка част от вашите растения, засегнат от тези петна.

 • Късна мана – Оптималната температура за поява на болестта е 12-15°C.

Над 15°C спорангиите нахлуват директно в гостоприемника, но това отнема много време. Хифите, нахлули в тялото на гостоприемника, се разпространяват най-бързо при 20~23°C и тогава симптомите са най-очевидни.

Симптоми

Най-изявените първоначални признаци на късна мана са кафяви петна по стъблата на растенията.

Те се разширяват бързо и предизвикват растеж на бели гъбички във влажни условия. Мекото гниене кара стъблото да се огъва и разрушава бързо, превръщайки се в тъмно кафяво. При влажни условия патогенът произвежда спори на повърхността на заразената тъкан, а те могат да се видят, образувайки повреди в растителната тъкан.

Три стъпки за лечение на мана.

Веднага щом се забележат листа, заразени с мана, е време да се вземат бързи мерки. Ето три начина, по които можете да се смекчи проблема след като бъде забелязан:

 • Отстранете заразените растителни части. Най-важният аспект от лечението на

маната е да се премахне и унищожи всяка засегната област от растението. Ако забележите някакви издайнически признаци, подрежете тези участъци от растението и ги изхвърлете. Докато някои участъци от растението или почвата все още страдат от гъбичната болест, със сигурност спорите могат да се разпространят отново.

 • Използвайте фунгицид. Използването на фунгицид е един от ключовите

начини, по които можете да се справите с проблема си с маната. След като премахнете всички заразени листа, можете да третирате околното пространство с меден фунгицид или биофунгицид, за да помогнете за ограничаването и контрола на проблема.

 • Добавете мулч към почвата. Използването на мулч може да въведе хранителни

вещества в почвата и също да предотврати по-нататъшното разпространение на спорите по въздуха. Това прави по-малко вероятно маната да се вкорени и запази в почвата или разпространи.

Шест съвета за предотвратяване на мана.

Като се има предвид колко коварна може да бъде маната по домати и картофи, предприемането на превантивни мерки за спирането й е много по-ефективно от лечението на симптомите след появата им.

 • Изберете надеждни сортове. Ако използвате готов разсад, уверете се, че нито

една растителна тъкан не показва признаци на мана.

 • Практикувайте редуване на културите. Този процес помага да запазите почвата

си свежа и готова да поеме новите насаждения всяка година, като се намалите възможността от разпространение на патогена при култури гостоприемници. Засаждането на култури гостоприемници в един и същи парцел многократно приканва маната и други болести да се проявят отново през следващия вегетационен период.

 • Контролирайте влагата. Това гъбично заболяване процъфтява във влажни

условия, така че е важно долните листа да се поддържат сухи. Опитайте се да предотвратите влагата по листата и задържането и твърде дълго. Поливайте в основата на растението, когато е възможно. Това ще направи много по-трудно оцеляването и разпространението на гъбичния патоген на маната. Наличието на система за капково напояване също е полезна за регулиране на влагата, а намаляването на изпаренията в оранжериите и задържането на изпарената влага в основата на растенията трябва да бъде намалено, защото освен мана, може да доведе до поява на други сериозни болести.

 • Настройте правилно пръскачките. Ако поливате градината си с пръскачки,

настройте ги да стоят ниско до земята и ги активирайте рано през деня. Оставянето на поливната система да излива повече вода, няколко пъти на ден, е перфектна рецепта за привличане на мана върху вашите растения. Предпазването на долните листа от прекалено намокряне затруднява разпространението на патогена, а предоставянето на достатъчно време на водата да се изпари, преди да настъпи нощта, също е полезно и важно.

 • Увеличете максимално циркулацията на въздуха. Осигуряването на добър

въздушен поток на вашите растения ще помогне много за предотвратяване на развитието на мана. Уверете се, че всяко растение има достатъчно място около себе си. Това като цяло е добра производствена практика, тъй като може да помогне за предотвратяване на множество различни болести по растенията.

 • Използвайте правилен и чист материал за компост. Като общо правило е да не

се използват растителните остатъци от заразена реколтата за следващата партида, която засаждате. Ако страдат от болести като мана, тогава категорично трябва да избягвате компостирането им, тъй като това може да доведе до повторна зараза, която се връщат с голяма сила през вегетационния сезон през следващата година.

Освен всичко изброено е важно да заложите на балансирана и ефективна растителна защита, която да гарантира опазването на продукцията ви.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X