Словакия и Унгария все още не са отменили едностранните забрани за внос от Украйна

Словакия и Унгария все още не са отменили едностранните си решения за забрана на вноса на украински селскостопански продукти. Поради това стартирането на финансовата подкрепа на ЕС за земеделските производители в 5 държави от Източна Европа се забавя.

Това съобщава RMF24.

Съветът на ЕС отмени заседание на земеделската комисия, на което те трябваше да гласуват за разпределянето на 100 милиона евро подпомагане на европейските фермери.

Според кореспондента на изданието това се е случило поради факта, че Словакия и Унгария все още не са отменили ограниченията за украински селскостопански продукти. Това беше условие за получаване на обезщетение.

Министерството наразвитието и технологиите на Полша на 2 май отмени собственото си едностранно постановление за забрана на вноса на определени селскостопански продукти от Украйна след решението на Европейската комисия.

На 5 май забраната за внос на украинска селскостопанска продукция беше отменена от България.

Припомняме, че на 2 май Европейската комисия прие временни предпазни мерки по отношение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна. Забраната за внос се отнася за украинската пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тя има за цел да премахне логистичните проблеми, свързани с тези стоки в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X