България не може да осигури съфинансиране на компенсациите за слънчоглед, даващи се заради безмитния внос на зърно

0 Вторият транш от 10 млн.евро за зърнопроизводителите ще се решава в Брюксел на по-късен етап, каза днес министър Явор Гечев пред Комисията по земеделие в парламента

На този етап България не може да осигури съфинансиране на средствата от кризисния резерв, които ЕК определи за българските зърнопроизводители, претърпели икономически щети заради безмитния внос на украинско зърно.

Това каза служебният земеделски министър Явор Гечев пред ресорната парламентарната комисия днес.

16 млн евро от първия транш и 10 млн евро от втория транш – това са сумите от кризисния резерв, обещани от Брюксел за българските земеделци. Оказва се обаче, че сигурни на този етап са само първите 16 млн евро.

Що се отнася до допълнителните 10 милиона евро от втория транш, за тях решението в Брюксел е отложено за следваща дата. Не знам кога ще е  тази следващата дата, каза пред депутатите министър Гечев.

А що се отнася до старта на изплащането на първите 16 млн, евро от първия транш, то за тях трябвало пък да се разработи методика ,която Брюксел да одобри. МЗм е разработило 3 варианта за нея – плащане на декар, на налично зърно на склад при фермера, и на база добив.

Стана ясно, че зърнопроизводителите одобряват първия вариант, т.е. подпомагането да е на декар, но според министър Гечев именно този вариант е най-рисков, защото се предполагало, че Еврокомисията няма да го одобри.

Ясно е на този етап, че национално съфинансиране не се предвижда към втория транш от 10 млн.евро, въпреки че  ЕК разрешава то да е в троен размер. Пари обаче нямало, защото в рамките на съществуващия бюджет няма как да се предвидят допълнителни средства, обясни министърът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X