САЩ внася пшеница от Европа за първи път от десетилетия

САЩ прибягват до закупуване на европейска пшеница, след като сушата разтърси пазарите на реколтата, тласкайки местните цени нагоре.

Това е удар за САЩ, които губят значението си на световния пазар на пшеница в сравнение с водещия доставчик Русия

Най-малко два товара полско зърно са пристигнали във Флорида тази година, като се очакват още през следващите няколко месеца, според хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност, тъй като сделките са частни. Компанията за обработка на култури Andersons Inc. доставя пшеницата на фабриката за брашно на Ardent Mills в Тампа, казаха източниците на Bloomberg.

Необходимостта от внос е рядко срещана и нанася удар по САЩ, които губят значението си на световния пазар на пшеница в сравнение с водещия доставчик Русия. Сушата от миналата година възпрепятства корабоплаването пo река Мисисипи, което прави транспортирането на реколтата с железопътен транспорт по-скъпо. Лошото време също означава, че американските фермери ще изоставят най-големия процент житни култури от над век, което прави сделките от чужбина печеливши.

„Това е необичаен търговски път, но има смисъл, защото американската пшеница е скъпа“, каза Мирослав Марчиняк, пазарен анализатор в InfoGrain във Варшава. „За американските преработватели на източния бряг е по-евтино да доставят зърно от Европа, отколкото да го взимат от Канзас.“

Фючърсите на твърдата червена зимна пшеница в Чикаго паднаха в четвъртък, след като Bloomberg News съобщи за вноса, намалявайки с цели 4,5%, най-големият спад от началото на ноември до 8,4575 долара за бушел.

Американската твърда червена зимна пшеница – сортът, използван в най-широко произвеждания хляб – се търгува с голяма премия спрямо култури от други големи световни доставчици. Междувременно някои източноевропейски нации са обременени с излишъци, което наскоро предизвика ограничения върху вноса от разкъсваната от война Украйна.

Голямата ценова разлика е позволила сключването на сделки за доставки на пшеница от някои европейски страни, които да бъдат изпратени до САЩ най-малко до октомври, каза един от хората. Сделките също така позволяват зърното да бъде доставено до друго съоръжение на Ardent Mills в Олбъни, Ню Йорк, каза лицето.

Главният изпълнителен директор на Andersons Пат Боу каза, че вносът от Европа има смисъл предвид разликата в цените, но отказа да коментира дали компанията е сключвала подобни сделки. Ardent не отговори на искане за коментар.

Търговските данни от Европейския съюз показват, че Полша е изпратила около 79 000 тона пшеница в САЩ досега през сезон 2022-23. Вероятно има повече такива товари от Балтийско море до САЩ, предвид разликите в цените, каза Марчиняк.

Прогнозите са, че вносът на пшеница в САЩ ще се покачи до шестгодишен връх през сезон 2023-24 г., съобщи Министерството на земеделието на САЩ миналата седмица.

Години на сухи условия в американските равнини са нанесли щети на прочутите пшенични полета на САЩ. Някои растения през този сезон бяха толкова дребни от липсата на влага, че не произвеждат така наречените зърнени класове, което не дава причина за прибиране на реколтата.

Американските фермери може да ожънат само 67% от своите засети със зимна пшеница декари тази година, най-ниското съотношение от 1917 г., изчислява USDA. Годишната обиколка на културите на Съвета за качество на пшеницата в полетата на Канзас приключва в четвъртък с окончателни оценки на добива и производството за най-големия пшеничен щат в страната. Данните, събрани на втория ден от обиколката, показват средни добиви под прогнозата на USDA.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X