ЕК одобри 1 млрд. евро държавна помощ за Полша заради войната в Украйна

Европейската комисия одобри полска схема за приблизително 1 милиард евро (4,7 милиарда PLN) за подпомагане на ликвидността на земеделските производители в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г. за подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на зеления преход и намаляване на зависимостта от горива. С новата рамка се изменя и удължава частично Временната кризисна рамка, приета на 23 март 2022 г., за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят икономиката в контекста на настоящата геополитическа криза, вече изменена на 20 юли 2022 г. и на 28 октомври 2022 г.

Помощта ще се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства.

Целта на мярката е да подпомогне земеделските производители, които понастоящем са изправени пред недостиг на ликвидност поради увеличението на разходите за минерални торове и липсата на стабилност на селскостопанския пазар, причинена от настоящата криза.

Комисията установи, че полската схема е в съответствие с условията, определени във временната рамка за кризи и преход. По-специално, помощта няма да надвишава 250 000 евро на бенефициер; и ще бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X