Пчелин в САЩ

Химик от Украйна става пчелар в Америка

Започнахме със седем семейства и през първата година успяхме да опитаме нашия мед. Много го харесахме. До края на сезона вече имахме седемнадесет семейства, които бяха разположени на три места. Първата ни зима беше добра, успешна – презимуваха четиринадесет семейства и получихме първия мед за продажба. Почерпихме всички приятели и роднини и продадохме малко мед. Въпреки че първоначално продажбата не беше цел, а по-скоро се превърна в необходимост, защото получихме повече от необходимото. Следващата зима около четиридесет семейства отидоха с нас, но само седем презимуваха. Проблемите започнаха през есента. Имаше така наречения „синдром на празните кошери“ – CCD. Това е jwudtek и световен феномен, чиито причини все още никой не е установил със сигурност, мисля, че са комплексни.

Качествената майка трябва да се обгрижва

Проявява се в това, че силно семейство, което заема целия кошер (около 30 000 пчели), внезапно отлита. Медът, майката и пчелното пило остават на мястото си, а самите пчели изчезват безследно. Прилича на истинско самоубийство.През 2006 г. есенният колапс намали броя на пчелните колонии в Америка с 60-80%. Оттогава той е изследван от учени. Има различни хипотези за произхода му, но окончателните причини все още не са установени. Ето защо, в началото на миналия сезон, трябваше да купим нови семейства. В края на миналия сезон имахме около 60, презимуваха 42 семейства.
Може да изглежда, че правим нещо нередно и затова губим пчелни семейства. Всъщност точно обратното – правим всичко правилно и възможно най-естествено. Например, ние не използваме антибиотици (за разлика от индустриалното пчеларство, при което пчелите се подхранват с антибиотици от най-ранна пролет). В нашите пчелини са забранени тежките акарициди, които обикновено се използват за борба с акара вароа.
Вароатозата е друг проблем за всички пчелари по света, след срива, за който споменах. Той се установява в кошера точно върху пчелата: пробива хитиновата й обвивка и изсмуква хемолимфата от нея, като по този начин отслабва пчелата и с течение на времето унищожава цялото семейство.
В нашия пчелин ние се борим с такива акари в началото на пролетта и късната есен, като третираме всичко с оксалова киселина или билково лекарство. Това правим, когато в семействата няма пчелно пило. Много ефикасно средство. Друг проблем в нашата индустрия е свързан със замърсяването на околната среда: автомобилните газове, а също и хербицидите и пестицидите, които се прилагат в полетата. Пчелините ни се намират в органични ферми, където за щастие не се използва такъв тор и за четирите години съществуване на фермата нашите пчели никога не са били отровени от нищо.

Лена и Игор – заедно във всеки ден на пчелина

През годините установихме, че основният ни медосбор е няколко седмици – от средата на май до началото на юни. По това време цъфтят много различни медоносни растения и пчелите „жънат“ много мед. Факт е, че в Ню Джърси няма такива медоносни култури като в Украйна – елда, слънчоглед, рапица … Всичко, което фермерите отглеждат тук, е царевица и соя, които, за съжаление, не са медоносни растения, въпреки че намерихме тук и липи за нашите пчели и акации. През останалото време в най-добрия случай пчелите събират малко мед за своето развитие и за поддържане на прехраната си.
Резултатът, обобщен е около 25 кг годишно за всяко семейство.
Въпреки че пчеларството е моя мечта и мое хоби, цялото ми голямо семейство го подкрепяше и някак си задълженията бяха разпределени между всички на абсолютно доброволен принцип.


Занимавам се пряко с пчеларството, обикновено жена ми помага. Работя почти всеки уикенд от февруари до ноември. През декември и януари също има много работа: трябва да изградим нови кошери, дъна, покриви, да направим рамки.
Когато се налага, например съм на почивка, децата идват на помощ.
Отделям много време и за самообучение: преглеждам информация, пчеларски новини, изучавам различни методи, избирам това, което е приемливо за нас, за нашия климат.
Жена ми ми помага в пчелина, занимава се с търговия на едро, поддържа страниците ни във Facebook и Instagram, снима видеоклипове и снимки на нашите пчели и целия ни процес.
Има и друго хоби – рисува нашите кошери в украински фолклорен стил, петриковска живопис.


Основните цветове на нашия пчелин са жълто-сини. Най-малката ни дъщеря Маша, професионален графичен дизайнер и илюстратор, измисли лого за нас, изключителен шрифт. Отговаря и за нашата корпоративна идентичност, уеб сайт и онлайн магазин, които също изработи сама.
Продажбите на дребно, маркетингът и рекламата и обслужването на клиенти бяха поети от сина Славик и съпругата му Уляна, както и дъщерята Настя, съпруга й Лексо и сестрата на съпругата Юлия.
Те непрекъснато търсят нови възможности за разпространение на нашия мед, като например на музикални фестивали, изпращане на мед по пощата до всички щати.
Родителите на жена ми също се опитват да помогнат по някакъв начин: или събират рамки за пити, или шият черги за изолация на кошерите, а и рекламират нашия мед.
По принцип имаме семеен договор.


Неотдавна бяхме поканени на скеча на сутрешното телевизионно шоу „Fox and Friends“. Това беше неочаквано и много интересно преживяване и, разбира се, реклама на нашия мед.
Въпреки че най-добрата реклама все още са препоръките от тези, които вече са го опитали.


Радваме се, когато ни хвалят. Защото дори хобито ни да е прераснало в нещо повече, но засега можем да кажем за материалната печалба с две поговорки: „Пчеларството е занимание за тези, които обичат да работят много и не обичат парите” и „Искаш ли децата си да нямаше пари за лекарства – учете ги на пчеларство.”
Грижата за пчелите, приготвянето и събирането на меда са тежък физически труд, но досега не сме успели дори да стигнем до нулата…


Въпреки че самият факт, че можете да правите това, което обичате, да създавате качествен продукт, да помагате на фермерите, да подкрепяте популацията на пчелите и в същото време да слушате комплименти и да възстановявате част от разходите си за всичко това, несъмнено вече е приятно.
Това е такъв „сладък живот“ за нашето семейство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X