Зърнените пазари в ЕС са в застой, маслата падат

Игор Валентович

Липсата на конструктивни новини обуслови необичайно спокойно развитие на международните зърнени пазари през изминалите седем дни  (19-25.05.). Борсовите котировки на пшеницата в Чикаго в рамките на изминалия период отбелязаха минимален спад, но експортната цена на американската мека червeна зимна пшеница (SRW) остана непроменена $250-252/т FOB. На 25 май при закриване на борсата в Париж (Euronext) мелничарската пшеница се търгуваше на равнището от 18 май – EUR222,25/т (EUR404,50/т – 25.05.22 г.). Все пак въпреки непроменената борсова котировка наблюдавахме умерено понижение на цената на френската пшеница на експортния пазар – от EUR235/т до EUR230/т FOB Руан (EUR430/т – 25.05.22 г.) за пшеница 11,5-12,5% протеин. Анализаторите коментират, че слабият тон на развитие на физическия пазар подсказва, че основната низходяща тенденция  все още е достатъчно силна. Метеорологичните условия на европейския континент са благоприятни за развитието на посевите, с изключение на Испания и част от Италия. Благоприятни са и условията в Русия, където се очертава много добра реколта от пшеница – 88 млн.т според вчерашната прогноза на SovEcon, с 2 млн.т повече в сравнение с предишната им прогноза. Дългоочакваните обилни напоителни валежи са паднали в  Аржентина, което  означава, че може да се очаква възстановяване на производството в края на годината. Депресиращо влияние върху цените на пшеницата в Евросъюза оказа и приетата в четвъртък нова регулация, която  удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Експертите отбелязват, че вземането на това противоречиво решение стана въпреки категорично отрицателна позиция  на пет държави, сред които и България, че евтиният украински внос, срива цените на местните производители, които не могат да реализират продукцията си. Междувременно и Русия е много активна на пазара, тъй като и в складовете на производителите там все още има значими наличности от миналогодишната рекордна реколта По данни на Руския зърнен съюз през периода 1-20 май за износ бяха натоварени 3,24 млн.т пшеница, 4,2 пъти повече отколкото през същия период на 2022 г.  Според търговски източници в рамките на десетина дни експортните цени на руската пшеница отбеляза понижение с около 10 долара и в момента се движат в диапазон $245-255/т FOB  Новоросийк ($335-350/т  – 25.05.22 г).

Пазарът на царевицата в Евросъюза  е стабилен благодарение на твърдия тон в ценовото развитие в САЩ. По данни на френски източници цените на царевицата на база FOB Рейн се движат около EUR215/т и EUR225/т СРТ Бордо. Междувременно цените  на украинската царевица продължиха да падат и в момента гравитират към $200/т CIF Констанца; $195-205/т CIF пристанище Гданск. Цената на купувачите на украинската мелничарска пшеница също е леко надолу – $205-215/т CIF Гданск и $170-180/т СРТ Рени/Измаил.

Растителните  масла остават подчинени на низходящ ценови тренд. Основният фактор за понижение на европейските котировки са благоприятни перспективите за новите реколти на слънчоглед и рапица на Стария континент. Цената на рапичното семе на борсата в Париж в момента се движи около EUR400/т, а това са най- ниските стойности от април 2021 г. насам. Цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам през миналата седмица спадна с нови 60 долара, от $920/т до $860/т ($2060/т- 25.05.22 г). Допълнителен натиск върху цените в слънчогледовия комплекс през миналата седмица оказа и решението на руското правителство да нулира митото при износа на слънчогледовото масло от юни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X