Кирил Вътев пое поста Министър на земеделието. Какво е ясно до момента като приоритети?

На церемония в Министерството на земеделието, което вече се казва Министерство на земеделието и храните, новият министър на земеделието Кирил Вътев пое щафетата от досегашния министър Явор Гечев. Първите думи на министър Вътев  пред журналистите бяха „Важно е да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, каза министърът на земеделието и храните“.
Тъй като министърът идва от преработвателната промишленост, то е ясно, че името на министерството не е случайно сменено. Фокусът вече няма да е само върху производството на суровини, но и върху цялата верига на преработване на суровините. Това е коренна промяна от визията, която имаше предишното редовно правителство и средите, от които Кирил Вътев идва,  за отделяне на храните в отделна агенция под контрола на Министерски съвет. Но това решение е правилно. Храните са неразривно свързани със земеделието.
Освен преработвателната промишленост за министър Вътев, очевидно приоритет ще са и браншовите организации, и по-точно създаването на Браншова Камара, която да обединява всички организации. Едва ли при церемонията думите му са били случайни:
„Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата, затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните. Това заяви министър Кирил Вътев при встъпването си в длъжност. Веригата е неразривно свързана и който не го разбира, ще трябва да го разбере. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, а не от вносни“. Той съобщи, че ще работи по въпроса за браншовите организации в агросектора, за да има по-висока ефективност.
Рядко приоритетите на новите министри още в програмната реч са започвали с браншовите организации, но очевидно темата е назряла и ще се работи в посока за обединяване на няколкото създадени Браншови камари. Това вероятно ще е трудно за браншовете. Дано да го разберат, каквото е желанието на министъра.
Но определено е похвално желанието на новия министър да произвежда крайни продукти от български суровини. Дано не са били просто дежурните красиви думи, които чуваме на всяка церемония, защото задачата за хората, които са в бранша изглежда титанична. Не казваме неизпълнима. Защото сме оптимисти.
Освен това земеделският министър допълни, че очаква от екипа си работа, насочена към резултати. Явор Гечев подари на министър Кирил Вътев компас с пожеланието никога да не губи вярната посока. Пожелаваме му го и ние.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X