Николай Киров: Складовете са пълни, а идва нова реколта

Проблемите с липсата на складови площи, в които да бъде прибрана новата реколта от пшеница през тази година, могат да ескалират след месец. Място за съхранението ѝ няма, коментира пред БТА председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров. По думите му, проблемът ще бъде поставен пред новия земеделски министър, като очакванията на бранша са това да се случи на среща във ведомството през следващата седмица.

„Складовете наистина са пълни още от миналата година. В момента имаме повече от 1,5 млн. тона слънчоглед и над 2,5 млн. тона пшеница. Нямам данните за царевицата, но така или иначе през това лято очакваме добра реколта – между 6 и 7 млн. тона, ако говорим за пшеницата. Това прави положението трагично що се касае до съхранението на цялата тази продукция. Просто няма физическа възможност за прибирането на реколтата. И пристанищата у нас нямат възможност за такъв износ“, каза Киров.

Няма раздвижване на зърнения пазар след протестите на земеделците и забраната за внос на украинска продукция 

Зърнопроизводителите чакат ново решение на Европейската комисия, след като само преди няколко месеца предприеха мащабни протестни действия с искане за забраната на украински внос. И въпреки че искането им бе изпълнено, днес се оказва, че от страната се внася готова суровина – олио.

„Поправи се едно, но се отвори друго като започна да се внася готова суровина. Това се случва вече месец. Нашите преработвателни предприятия направо бутилират наливно олио и пак си печелят. Малко се обезсмислиха нашите действия, защото нашата продукция отново не се изкупува. ЕК трябва да забрани вноса на олио от Украйна, защото нашата стока в момента стои“, каза Николай Киров.

Той допълни, че малко преди започването на жътвената кампания у нас, зърнопроизводителите с тревога наблюдават понижаващите се изкупни цени.

„Цените са много ниски, а ние купихме много скъпи торове за тазгодишната реколта. Тежка ще бъде тази година, вероятно и следващата. И с този внос на олио и слънчоглед положението става още по-трудно. Ние загубихме нашите пазари в Европейския съюз, защото знаете, че нашата продукция се изнасяше за Испания и Португалия. След събитията в Украйна сега там отива украинско зърно. Колегите в Полша и Румъния също са засегнати от тези промени“, посочи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско. Пред новото ръководство на земеделското министерство браншът ще постави въпроса за вноса на олио от Украйна и липсата на складови площи.

Торовете продължават да поевтиняват 

Най-популярният азотен тор – карбамидът е понижил значително цената си за тон, стана ясно от думите на Николай Киров. Ако през 2022 година цената му е била между 1800 и 1900 лева, то днес се търгува за под 800 лева, посочи той. „Амониевият нитрат в момента е около 600 лева. През миналата година го вземахме за 1500 лева. Сами виждате за какви шокиращи разлики става въпрос. Затова и заложената продукция през 2023 година е с много висока себестойност“, каза Киров. По думите му, поевтиняване има при всички групи препарати, широко използвани в земеделието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X