Винаги съществува опасност от лозовата филоксера

Лозовата филоксера – Viteus vitifolliae е листна въшка, с произход от Америка. Тя е пренесена в Европа през 1863 г., а в България – през 1884 г. За по-малко от  30 години тя унищожава десетки милиони декари лозя, отглеждани на собствен корен. В България унищожените лозя са около  един милион декара. Неприятелят е пощадил единствено лозята, отглеждани на силно песъчливи почви. Специалистите решават проблема  с филоксерата радикално чрез присаждане на европейски лози върху американски подложки. Лозовата филоксера поврежда листата и корените на американските лози, но повредите по корените са без видими прояви поради наличие в соковете им на кисели съставки, инактивиращи ензимите, отделяни от въшката при смучене на сок.
По европейските лози филоксерата се развива само по корените, като ги разрушава напълно и лишава растенията от вода и минерални соли, вследствие на което те изсъхват. Сега има селекционирани сортове европейски лози, присадени на американски подложки, по листата на които филоксерата се развива незначително (сорт Дунав и др.). Поради особености в биологията на лозовата филоксера, тя не може да развие пълен жизнен цикъл в почви, които съдържат над 70-75 на сто пясък. В подобни почви европейските лози могат да се отглеждат на собствен корен.
Стратегията за борба включва мониторинг за фенологията на неприятеля
Американските лози, използвани за подложки, се нападат и повреждат много силно от листната форма на лозовата филоксера в маточниците. Това налага системна борба срещу тази форма на филоксерата в тези лозя. В това отношение е необходим мониторинг за фенологията на неприятеля от април до август. При силно нападение от листната филоксера се получава некачествен и малко по количество гладък лозов посадъчен материал (резници).
Изборът на място за лозови маточници, освен на редица агротехнически мерки, следва да отговаря и на растителнозащитните изисквания – почвата да е чиста от корени на изкоренени лози, по които е възможно филоксерата да запази своята жизненост до 7-8 години след изваждане на лозите.
Активни вещества и подходящи инсектициди
Те се прилагат срещу листната форма на филоксерата по американските лози в маточниците. Пръска се няколко пъти през 10-14 дни в зависимост от използвания инсектицид. Първото третиране се прави в началото на излюпване на ларвите (тази форма зимува като яйце под кората на основата на стъблото, а кореновата – като ларва в почвата).
Използват се регистрираните инсектициди с активна база – фенитротион.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X