Защо растенията се нуждаят от калций

Калцият е макроелемен, необходим през целия период на растеж на растенията при деленето на клетките и фотосинтезата. Обратно на калия той изпълнява дехидрираща функция при растенията, с което осигурява физическа здравина на тъканите и повишава устойчивостта им към болести. Освен това калцият регулира химичната среда на почвата от кисела към неутрална и неутрализира вредното действие на магнезиевите, водородните, амониевите,натриевите и железните катиони, когато те са в прекомерни количества в почвения разтвор.

Калцият е от елементите, които не се придвижват от по-старите органи към младите, в резултат на което се проявява дефицит в нарастващите органи – младите листа и растежните точки на стъблата и корените.В резултат на това се наблюдават различни болестни симптоми при различните растения. Най-често те се изразяват в хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листните дръжки, слаб растеж на растенията и на корените и др. При овощните култури се появява върхово гниене по плодовете, картофите не образуват клубени, а доматите развиват върхово гниене на плода.

При такива симптоми е налице недостатъчно количество усвояем калций в почвата, който би могъл да се предостави на растенията чрез листно подхранване. За тази цел се произвеждат течни разтвори на калциев окис, които са изключително ефикасни и безопасни за приложение по листен път.

Прилагат се за предотвратяване и лекуване на горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива, пригор по върховете на марулята и др. листни зеленчуци, върхово гниене по доматите, черна сърцевина по цветното зеле и целината, черни петна по морковите и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X