Без микроелементи няма нормално плододаване

Борът е необходим в много малки количества на растенията. Поради специфичния му ефект обаче, борният недостиг води до загиване на пъпките по върховете на леторастите – това е така нареченото суховършие, а кората на стъблата при някои ябълкови сортове почервенява и подпухва. Плодовете са с уродлива форма, а при някои крушови сортове придобиват ръждив вид. В плодовото месо се появяват кафяви петна или групи от некротични клетки, известни като корковидни ядки или суха петнистост. Понякога петната се напукват. Такива повреди се срещат често по крушовите сортове Боскова бутилковидна, Клапов любимец и Хардиева масловка

Симптомите при магнезиев дефицит са сходни с тези при азотния недостиг. При ябълкови дървета признаците на магнезиев дефицит се проявяват като характерна хлороза в междужилковото пространство на най-долните, застаряващи листа, известна като рибена кост.

Цинковият недостиг предизвиква т. нар. розетъчно дребнолистие по ябълката, което се проявява като скъсяване на междувъзлията по върховете на леторастите. Листата остават дребни, имат ланцетовидна форма и са натрупани едно върху друго.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини