Калцият предотвратява напукването на плодовете

Калцият играе важна роля за растенията. Той е от макроелементите, тъй като съдържанието му в растенията е повече от 0,01% – варира от 0,1 до 0,4% в сухата маса. Обратно на калия, той изпълнява дехидрираща функция, осигурява физическа здравина на тъканите и повишава устойчивостта към болести. Регулира и химичната среда на почвата от кисела към неутрална и неутрализира вредното действие на магнезиеви, водородни, амониеви, натриеви и железни катиони в прекомерни количества.

ЕЛЕМЕНТЪТ НЕ СЕ ПРИДВИЖВА ОТ СТАРИТЕ ТЪКАНИ КЪМ НОВИТЕ

Той е от елементите, които не се придвижват от по-старите органи към младите, в резултат на което се получава дефицит в младите листа и растежните точки – стебла, листа, корени, плодове. В резултат се наблюдават различни болестни симптоми като хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листни дръжки, слаб растеж на растенията и корените.

ПРИЛАГАЙТЕ ПРЕДИ ДА ЗАБЕЛЕЖИТЕ СИМПТОМИТЕ

Калцият се прилага профилактично за лекуване на горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива и др. Освен това той намалява опасността от късно кафяво гниене, както и спомага за бързо зарастване на раните след градушка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини