Неприятел, който може да доведе до обезлистване на дървото

Гъсеницата, която минира листата на дърветата е с размери 3-4 мм.

Мините са кръгли, отначало малки, като кафява точка, а по-късно нарастват спираловидно като жълти и кафяви петна. Забелязват се ясно и от двете страни на листа. Често се сливат в по-големи неправилни петна.

Пеперудите летят при средна денонощна температура над 12°С. Това съвпада с началото на цъфтежа на зимните сортове ябълки. Кръгломиниращият молец снася разпръснато яйцата си по долната страна на листата.

Излюпените гъсенички се вгризват в листата, отначало мината е като светлокафява точка по горната страна. С развитието на гъсеницата тя се разширява и се получават спираловидни ходове като концентрични кръгли петна. Долната им страна е белезникава. При масова поява на лист се срещат над 40 мини. След като гъсениците се развият напълно, прогризват кръгъл отвор отдолу на листа и се спускат по копринена нишка до клоните и ствола да какавидират.

Появата и плътността на кръгломиниращия молец се влияят от много фактори. За масово намножаване благоприятстват пролетни засушавания, каквито са в момента.

При извеждане на пръскане срещу листоминиращите молци ще унищожите и други ранобудни неприятели като ябълков цветопробивач, златист хоботник, мъхнат бръмбар. Може да използвате хормонални и контактни препарати.

Хормоналните препарати се прилагат в началото на яйцеснасяне.

Контактните инсектициди се използват срещу излюпващите се гъсеници и при съвсем малки (пресни) мини.

Към разтвора може да се добави и фунгицид за борба със струпясването по ябълки и круши.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X