Нина Дачева: Агроспециалностите са най-търсени и високоплатени

Директорката на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Септември споделя, че тези професии незаслужено се пренебрегват

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Септември започва новия прием на ученици с положителни новости и промени. Бъдещите средношколци ще влязат в санирана и основно ремонтирана сграда. Направени са и вътрешни подобрения, така че обстановката да е по-приятна, а помещенията – по-уютни. Това съобщи директорката на учебното заведение Нина Дачева. С колегите ѝ в момента са в активна кампания за прием на ученици, която отново върви трудно, сподели училищната ръководителка пред “Гласът на земеделеца“. И обобщи ситуацията в страната ни през последните години така: „Агроспециалностите са най-търсени и високоплатени. Но все още са незаслужено пренебрегвани“.

Потърсихме г-жа Дачева, за да разкаже повече за това как на фона на тези трудности все пак гимназията успява да привлече достатъчно ученици и продължава да изпълнява ролята си.

– Г-жо Дачева, разбрахме, че са извършени мащабни ремонти на сградата на гимназията. Какво е направено до момента?

– Да, сградата ни вече е санирана и с подобрена енергийна ефективност. След това направихме ремонт на коридорите – боядисване, монтиране на нови лампи. Цялата дограма е подменена. Поставихме и нови климатици – във физкултурния салон, в малката сграда (защото ние учим в два корпуса – основен и още един с кабинети по технически дисциплини, физкултурен салон, фитнес зала). Дворното пространство непрекъснато го дооблагородяваме. Направихме и класна стая на открито. Това е една красива беседка, в която се провеждат част от уроците. Също така колегите по аграрните дисциплини си провеждат учебната практика тук, в част от училищния двор. Имаме засадено от учениците малко лозе. За жалост, училището ни не притежава вече земя, която ни е толкова необходима за практиката. Затова ползваме терени в училището и учебно-производствената база, като и на двете места има лозови насаждения. Отлеждаме също дървета и храсти от по-редки видове. Имаме и декоративен басейн, има още малко за довършване по него. Паркът пред училището ни също е много красив. Непрекъснато работим и по проекти. По един от тях създадохме площадка за безопасност на движението по пътищата. Отделно кабинетът ни по безопасност на движението също е много добре оборудван. Както и кабинетите по аграрните и техническите дисциплини – земеделска техника, техническа механика, техническо чертане.

– Училището Ви разполага и с добър автопарк и доста земеделска техника. Ползват ли се, поддържат ли се?

– О, да. Машинно-тракторният ни парк също е много добър. От миналата година имаме и нови земеделски машини – обръщателен плуг, фреза, пръскачка. Учениците си провеждат там часовете по практика. Там имаме и учебен полигон, на който се провеждат часовете по управление на трактори. За учениците придобиването на категория ТКТ е напълно безплатно, както и категория В, тоест – при нас младите хора освен професия получават и шофьорски книжки. Притежаваме два автомобила за обучение на водачи, както и три трактора за категория ТКТ. Организираме и външни курсове за други категории. Например – ТВК – за работа с навесна и прикачна земеделска техника. Както и категория ТВК-З – за самоходна земеделска техника. А от тази година ще организираме и курсове за категория С. Тя е доста търсена, затова ще сключим договор с обучаващи организации. За нашите ученици и тя, както и всички други категории, са напълно безплатни.

Много предимства има нашата гимназия пред други средни училища. Разполагаме и със собствен транспорт за превоз на учениците от други населени места – два автобуса, които пътуват по различни маршрути, така че да може до 8 без 10 децата вече да са в училище, а от 8:00 часа да започнат часовете.

– По какви специалности ще обучавате през следващата учебна година?

– Професиите, които се придобиват при нас, са много актуални – техник на селскостопанска техника, парково строителство и озеленяване и икономист в земеделско стопанство. Това са професии, които се търсят, особено в големите земеделски стопанства – там непрекъснато търсят такива кадри. Общините пък търсят специалисти по парково строителство и озеленяване. С Община Септември работим много добре. Не непрекъснато правят нови зелени площи, паркове и градинки, където и нашите ученици имат възможност да трупат практика. Всъщност благодарение на Община Септември сградата ни е санирана, за което също сме много благодарни.

– Как върви приемът на ученици до момента?

– Засега – много трудно. Непрекъснато колеги и ученици от танцовия ни състав правят представяния на гимназията в основните училища. Имаме надежда, че ще успеем да привлечем достатъчно ученици и да запълним паралелките. Едната ни е за техници на селскостопанска техника с 26 ученици, а другата е разделена на две половини за двете специалности – за икономисти в земеделско стопанство и за специалисти по парково строителство и озеленяване. Преди 5-6 години се опитахме да направим прием по едни също така много интересни специалности – за специалисти по растителна защита и агрохимия и по икономическа информатика. Но се оказа, че към тях няма интерес, за голямо наше разочарование. Миналата година имахме и маломерни паралелки. Надяваме се, че тази година ще ги запълним.

– Учудващо е, че е слаб интересът към земеделските специалности. Доколкото знаем, за тях не само има силно търсене, но и се дават добри възнаграждения. Така ли е все още?

– Точно така е. В земеделските стопанства в региона непрекъснато се търсят такива кадри. А заплащането е много добро. На места – от 2000 лева нагоре. А ако работят допълнително, да кажем – в събота – доплаща се за извънреден труд. Разполагат със служебни автомобили, за да могат да ходят от дома си на работа, както и да пътуват между различните полета. Така че условията са много добри и бих казала, че малко професии дават такива възможности за реализация. Именно затова сме организирали срещи с такива земеделски производители, поканили сме и учениците, завършващи 7. клас да чуят от самите тях всичко, което аз изброих като преимущества. Редовно провеждаме такива срещи с агропредприемачи, имам сключени договори с някои от тях за провеждане на производствена практика, а понякога – и за учебна практика. Така децата виждат реалната производствена среда с реалните условия в нея.

Голям проблем на гимназията е, че вече не разполагаме със собствена земя. Училището е имало 200 декара земеделски земи, но по неясни за мен причини предишният директор я е върнал на Министерството на земеделието, под чието ръководство е било тогава училището. Когато постъпих тук като директор, започнахме да издирваме тази земя, колегите, които са обработвали тези полета, ме заведоха там. Но се оказа, че терените са продадени и не можем да си ги върнем. Обърнахме се към Община Септември, тъй като училището вече се води общинско. Предложиха ни някакви парцели, но малки, разпокъсани и отдалечени. Учебният час е 45 или 60 минути. Докато закараме децата до даденото място, няма да остане време за самия час. Търсим други възможности и се надяваме да намерим.

Правим всичко по силите си да възродим интереса на младите хора към земеделските професии, защото те заслужават повече уважение и имат бъдеще.

*Снимки – архив на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Септември

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X