Удължаване на зърнената сделка отново е под въпрос

Игор Валентович

През изминалите седем дни цените на основните зърнени култури на международните пазари останаха подчинени на възходящ тренд. Цените на пшеницата бяха подкрепени от  активизирането на експортното търсене на фона на решението на Европейската комисия (ЕК) да удължи до  средата на септември забраната за безмитен внос на украинско зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия; влошените показатели на новата европейска реколта, изострянето на ситуацията в Украйна и песимистичните прогнози за производството на пшеница в Австралия и Китай. Удължението на забраната за внос беше одобрено въпреки протестите от Украйна, която настоява за свободно движение на украинските селскостопанските продукти в страните от ЕС. Междувремено заради недостатъчните валежи, анализаторите от Refinitiv Commodities Research, намалиха прогнозата за производството на мека пшеница в ЕС през 2023/24 г. с 0,8 млн.т в сравнение с майската прогноза – до 130,4 млн.т. За поройните дъждове и наводнения в Китай вече стана дума в предишния ни  обзор, като в същото време Зеленият континент отново е ударен от суша. Австралийското аграрно ведомство (ABARES) прогнозира, че добивът от пшеница в страната през 2023/24 г. ще спадне с 34% в сравнение с предходния сезон до 26,2 млн. т. Впрочем най-важните за пазара новини пристигаха от Украйна. Разрушаването на Каховската ВЕЦ е довело до наводняването на над 600 кв. км в южната част на Украйна и провокира слухове за възможен остър воден дефицит в крайречната зона. Според редица експерти  са възможни и щети по складовите площи в долното течение на Днепър. Силна подкрепа на пазара оказа и новината за взривяване на тръбопровода за амоняк „Толиати-Одеса“, което накара Кремъл да заговори с „отрицателно въздействие“ върху черноморска сделка“ Дмитрий Песков – говорител на президента Владимир Путин, заяви, че тръбата е „неразделна част от споразумението “ и изваждането й от строя, ще е „още едно усложнение за удължаването на сделката“. Последното удължаване на споразумението изтича на 17 юли.

Още в началото на седмичния период (2-8.06.) горепосочените фактори изстреляха житните котировки  нагоре, но подобрението на агрометеорологичните условия в ЕС и  САЩ, а също така  и предстоящото публикуване на важни прогнозни данни  за състоянието на глобалния зърнен баланс забавиха ценовото рали и стабилизира пазара около пиковите стойности.

В  рамките на  изминалите седем дни пшеницата поскъпна в Чикаго с 6 долара (до $230/т), а цената на мелничарското зърно на борсата в Париж (Еuronext) скочи с близо 12 евро, до EUR232,50/т (EUR381,75/т – 8 юни 2022 г.). Възходът на цените на експортния пазар в ЕС беше по-умерен, с 4-6 евро за тон за френска пшеница 11,5-12,5% протеин – до EUR 234/т FOB Руан (EUR388/т – 8.06.22 г.).

В началото на седмичния период беше оповестено финализирането на една мащабна международна сделка. На 2 юни Генералното управление за продоволствена сигурност на Саудитска Араби  (GFSA) закупи 624 хил. тона мелничарска пшеница при средна цена $261,76 за тон на C&F. Египетската държавна компания GASC  на 6 юни  закупи само 55 хил. тона руска пшеница от Agric SA, но при изключително ниска  цена от $229/т FOB ( $244,5/т C&F). Анализаторите са на мнение, че  продавачът може да се опита да оттегли офертата си,тъй като тя противоречи на категоричната препоръка на Министерството на селското стопанство на РФ, че минималната продажна цена  не може да е по-ниска от 240 $/т FOB. Точно на този ценови праг са всички други  12 предложения от руските продавачи. Според търговски източници за участие в египетския търг румънската пшеница е заявена при цена $255-262/т, а френската – по $259,82-262/т.

Поскъпването на пшеницата неутрализира ефекта от дългоочакваните валежи в засегнатите от суша територии на царевичния пояс в САЩ върху пазара на фуражното зърно. Цената на царевицата на борсата в Париж в рамките на седмичния период се покачи с 16 евро, до EUR 229,50/т при закриване на борсата на 8 юни  (EUR333/т – 8.06.22 г.).

Въпреки твърдото развитие на цените на международните пазари от Украйна информират за понижение с 5-10 долара на цените на основните зърнени култури. Според търговски източници цените предлагани от купувачите за пшеница 2 и 3 клас се движат в границите $168-172/т CРТ Измаил/Рени и $200-215/т CIF полско пристанище Гданск. Цената „купува„ на украинската царевица на база CIF Гданск към 8 юни ерозира до $195/т, но на база CРТ Измаил/Рени се стабилизира в диапазон $172-180/т CРТ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X