Български вина спечелиха 64 медала, сред които за първи път 5 златни, от международния винен конкурс „Декантер“

Българските винопроизводители спечелиха 64 медала, като за първи път сред тях има 5 златни отличия, от международния винен конкурс „Декантер“ (Decanter) в Лондон. 27 вина са оценени със сребро, а 32 – с бронз, съобщиха от „Вила Ямбол“.

Със златен медал са две вина от сорта Рубин – на „Катаржина“ и на „Вила Юстина“ Розе. Високото отличие заслужиха и „Вила Ямбол“ с тяхното Kabile Сира Резерва 2016, Gorun Winery Каберне Фран 2020, както и Ppetroff Каберне Совиньон и Мерло 2021.

По брой отличия води „Вила Ямбол“. Освен златото тя добавя също един сребърен за Kabile Сира 2018 и пет бронзови – за Kabile Розе 2022, Kabile Шардоне и Совиньон блан 2022, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2019 и Vineyards Selection Трояново Совиньон блан и Шардоне 2022. „Катаржина“ и „Братя Минкови“ добавят по шест отличия в колекцията си.

Наградите от конкурса в Лондон са едни от най-ценните за колекцията на всяка изба. Системата на оценяване е много стриктна, като вината преминават тристепенен процес на дегустация. В двадесетото издание на „Декантер“ са тествани рекордните 18 250 проби от 57 държави. Те са оценени от 236 винени експерти, сред които 53-ма Master of Wine и 16-ма Master Sommeliers.

„Tова наистина е голямо признание за работата на технолозите и качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то, бих казал, на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти. За нас е чест, че българските вина достойно защитават своето място сред най-добрите в света“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Новината за големия брой отличия от „Декантер“ идва съвсем скоро, след като виното на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Тенево стана най-високооцененото червено вино от всички изпратени проби на друг международен конкурс – Mondial de Bruxelles.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X