3 тенденции ще движат земеделието през следващите 5 години

Накъде ще върви земеделието през следващите пет години? Какви развития ще оформят бъдещето на селскостопанския сектор? Какви технологии ще доминират?

Президентът и главен изпълнителен директор на AgriNovus Indiana Мич Фрейзър, говорейки в университета Пардю, сподели три ключови тенденции, които биха могли да окажат дълбоко влияние върху това как ще изглежда селското стопанство утре.

Биогоривата идват

Етанолът и биодизелът ще бъдат тук за известно време, а продажбите на етанол продължават да растат. Фрейзър обаче смята, че възобновяемият биодизел може да изведе биогоривата на съвсем ново ниво.

„Биогоривата ще дадат нова енергия на енергийния сектор“, каза Фрейзър. „Биогоривата, базирани на растителни енергийни източници, могат да играят голяма роля в бъдеще.“

Всъщност Фрейзър посочи, че наскоро Чък Магро, главен изпълнителен директор на Corteva Agriscience, заяви, че очаква до 2035 г. да види до десетократно увеличение на количеството на тези горива, произведени за първичния сектор и авиационната индустрия.

Шефовете на John Deere отбелязват, че все още не съществува електричество за големи трактори, като серията Deere 8R, добави Фрейзър. Вместо това тези лидери търсят възобновяеми дизелови горива за голямото оборудване.

Работните предизвикателства водят до автоматизация

„Предизвикателствата пред работните места в селското стопанство и промишлеността ще стимулират иновациите“, прогнозира Фрейзър.

„Всички са изправени пред недостиг на работна ръка“, каза той. Той смята, че това е една от причините, поради които John Deere купи Bear Flag Robotics през 2021 г. – за да може компанията да доразвие идеята за автономен трактор. Bear Flag управлява флотилии от големи, автономни трактори Deere, които извършват обработка на почвата за големи калифорнийски производители.

Други компании се движат в подобна посока, каза той. Case IH купи Raven преди две години и използва технологията си, за да разработи автономни опции за различни машини. Само една машина работеше в автономната тестова зона на Farm Progress Show през 2022 година. За шоуто през 2023 г. в Декатур, Илинойс, мениджърите на шоуто очакват пет или шест компании да представят машини, които фермерите да видят в действие.

Силите на Ag технологията се консолидират

„Консолидацията на AG технологията ще се ускори, продължавайки с по-бързи темпове“, каза Фрейзър. Тази тенденция вече е в ход и ще се засилва, смята той.

John Deere купи Kreisel Electric в Австрия през 2021 г., подготвяйки сцената за увеличаване на използването на батерии в оборудването. Големите трактори може да не са готови за електричество, но по-малките версии могат да бъдат. Deere представи първата си изцяло електрическа косачка по-рано тази година.

Междувременно интеграцията не се случва само на енергийния и машинния фронт. Кортева купува Stoller, водеща органична компания, базирана в Хюстън, Тексас, в края на 2022-а.

Това е още една индикация, че този химически гигант се ангажира с биологичен контрол, а други компании следват примера.

„Хората инвестират в агротехнологии и ще продължат да инвестират“, казва Фрейзър. „Възвръщаемостта на инвестициите за инвеститорите в тази област напоследък е над средната. Търсете по-голям растеж.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X