Да даваме ли на кравите мая, при това целогодишно?

Според канадския експерт Питър Вити дрождите могат да помогнат за оптимизиране на ефективността на млекодайните говеда

Консултантът по храненето Питър Вити споделя своя дългогодишен опит и убедено твърди, че използването на мая при приготвянето на фуражите за крави може да донесе само ползи. Той експериментирал много години с приготвянето на дневните дажби при млечни и сухостойни крави. Неговото професионално намерение е било да насърчи балансираното хранене на млекодайните крави, за да се разрешат проблемите с млекопроизводството.
Ето какво споделя канадският експерт:
„В някои случаи отличните резултати се постигат буквално няколко дни след като в дажбите се добави мая, но понякога увеличаването на млеконадоя и подобряването на качеството на млякото не са така очевидни. Във всеки случай категорично твърдя, че маята във фуража е полезна добавка. Подобрява храносмилането на животните, повишава имунитета и има положителен ефект върху метаболизма – например тя намалява телесната температура на млечните крави по време на топлинен стрес. Фермерите потвърждават, че отчитат практически ползи от използването на дрожди. Това се отнася с особена сила за кърмещите крави, които започват да дават повече мляко и изглеждат по-здрави.”
Дрождите са едноклетъчни организми, които могат да се развиват в търбуха на кравите и така „работят“ в естествена микробна среда. „Живата мая“ се произвежда като фуражна добавка от много предприятия. Тя стимулира растежа и активността естествената микрофлора в търбуха на млечните крави. Днес на пазара се предлагат широка гама от продукти, които съдържат „живи или инактивирани“ пробиотици на основата на мая или комбинация от дрожди с екстракти или ферментационни субстрати. Те се предлагат в различни форми, като гранулирани прахове, пасти, гелове и капсули. В зависимост от формата на освобождаване, дрождите могат да бъдат смесвани с всички видове фуражи за млекодайни животни, както и да бъдат добавяни към водата за пиене и млекозаместителите.
Количеството на влаганите дрожди зависи от предлагания фураж, но варира от 2 до 50 грама на глава на ден. За възрастни кърмещи крави се препоръчва да се дават по 20 г на глава на ден.
Преди около седем години Питър Вити препоръчал на фермерите от канадската провинция Манитоба да прибавят мая към дажбите на млечните крави. Заради горещото време животните в стопанствата там са били намалили количеството на издоенето мляко, влошило се е и качеството на самия продукт. След използването на дрожди проблемът е бил преодолян – добивът на мляко станал стабилен, без това да повлияе на неговата масленост. Един от стопаните в района бил толкова доволен от резултатите, че решил да добавя дрожди във фуражите за лактиращи крави не само през горещите месеци, а целогодишно. Значително се е подобрило качеството и на оборския тор, независимо от сезона. Първоначално фермерите смятали, че 25-те цента, които плащат за всекидневната дажба мая на кравите, е скъпа инвестиция. След като отчели очевидните предимства обаче стигнали до заключението, че средствата са оправдани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X