Асим Адемов, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Законът за възстановяване на природата предвижда намаляване на обработваемите площи с 20%. Недопустимо е!

Водещият европейски закон за възстановяване на природата, които е основна част от Зелена сделка, продължава да бъде повод на разделение в Европарламента. Главна Дирекция „Околна среда“ организира недопустимо лобиране, което разгневи много от евродепутатите.

Още от самото начало до днес Законопроектът е обект на обществено недоволство – от миналогодишната драма с цените на въглеродните емисии до бунта на Германия срещу постепенното спиране на двигателите с вътрешно горене през 2035 г.

Консервативният блок на Европейския парламент иска законът да отпадне. Две комисии обаче, вече категорично отхвърлиха предложението. Това предизвика нова вълна от фермерски протести миналата седмица в Брюксел. Ръководителят на проекта – Франс Тимерманс, прекара три часа миналата седмица, умолявайки законодателите да подкрепят закона, който ще бъде изправен пред решаващо гласуване в комисията по околна в средата този месец.

Въпреки това, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) реши да се оттегли от преговорите. ЕНП изисква нова цялостна оценка на въздействието от Европейската комисия, преди да одобри каквото и да е законодателство.

„Ние не сме против възстановяването на природата, ние сме против лошото законодателство и затова ЕНП е готова да отхвърли Закона за възстановяване на природата, както е сега“, каза Том Ванденкенделаер, белгийски евродепутат от ЕНП.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер каза, че мерките няма да вземат предвид икономическите последици от войната в Украйна и че това оказва прекомерен натиск „върху нашите селски общности и нашите фермери“.

Представители на Copa-Cogeca, която включва водещи европейски фермери и земеделски кооперации, също поиска от Европейската комисия да оттегли акта с аргумента, че той ще намали площите за селско стопанство, горско стопанство и градинарски дейности.

„Всъщност ще намалим способността си да произвеждаме храна и ще бъдем по-изложени на внос“, каза Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, пред Euronews в четвъртък по време на протест пред Европейския парламент. „Искаме да произвеждаме храна за европейските граждани и това законодателство сериозно заплашва тази цел на нашия сектор“, добави той.

В защита на проекта се обявиха представители на лявоцентристите, Зелените и някои либерални евродепутати, които искат законодателството да се приеме до края на годината.

„За продоволствената сигурност се нуждаем от екологични, устойчиви системи, които работят за всички. Ние сме част от природата, не можем да мислим, че природата около нас ще се разболее, а ние ще останем здрави… това не работи така“, каза Сара Винер, австрийски евродепутат от Зелените, пред Euronews.

Настоящото шведско председателство на ЕС планира да постигне общ подход на министерско ниво по време на Съвета по околна среда на 20 юни.

Каквото и да предприемат в Брюксел, трябва да се има предвид тежестта на решението, защото това ще бъде първият обвързващ закон, който ще изисква от всички 27 държави в ЕС да прилагат мерки за защита на природата.

За коментар потърсихме българският евродепутат Асим Адемов, член на ГЕРБ/ЕНП.

Господин Адемов, Европейската народна партия се оттегли от обсъждането на Законопроекта за възстановяване на природата. Какво ви притеснява?

Да, точно така. Парламентарната група на ЕНП отказа да подкрепи проекта на Закона за възстановяване на природата защото от самото начало нашата група изрази сериозни опасения относно предложението на Комисията, което в сегашния си вид рискува да доведе до по-малко производство на храни в Европа, да се повишат още повече цените на храните и да се подкопае допълнително продоволствената ни сигурност.

Ние смятаме, че не можем да си позволим този лукс да се преструваме, че нищо не се е променило от началото на войната в Украйна. Не можем да не виждаме прекомерният риск, който тази война оказва върху селскостопанския сектор и земеделските ни производители. Ние от ЕНП многократно призовахме Европейската Комисия да представи цялостна оценка на въздействието на Законопроекта. Да видим какви ще са социалните и икономическите последици от него по отношение на земеделските и горските стопани, за селските райони.

Мерките, предвидени в проекта на Закона за възстановяване на природата, ще окажат силен натиск върху обработваемите земи, тъй като предвиждат намаляването им с 20% до 2030 г. А това от своя страна може още повече да настрои и поляризира селските общности срещу Европейския Съюз и европейските цели в областта на климата и биологичното разнообразие. Ние смятаме, че трябва да се фокусираме върху устойчивото производство, а не да продължаваме със забрани за отглеждане и допълнителни бюрократични рестрикции за фермерите, които са неминуеми, ако този закон стане реалност.

Но в същото време, искаме ясно да кажем, че нашето противопоставяне срещу този законопроект не означава, че сме против опазването и възстановяването на природата. Напротив, за нас в Европейската народна партия, отговорът е ясен. Можем да постигнем целите си в областта на климата само заедно със земеделските стопани, а не срещу тях. Никой друг сектор не е толкова пряко засегнат от измененията на климата. Фермерите са първите потърпевши от суши, наводнения, пожари. Те имат най-силен интерес да се грижат за земята, която обработват и да я поддържат в добро състояние.

А ако трябва да кажа и изключително собственото си мнение – аз лично се опасявам, ние в Европейския парламент, да не станем причина за следващата криза в Европа с решенията, които взимаме. Вместо да подпомагаме и улесняваме земеделските стопани, с тази рестриктивна политика ние все едно сме тръгнали на война с тях. И да, ще произвеждаме много качествена продукция, но в малки количества и много скъпа. Не съм сигурен, че това е пътят.

Какво очаквате да последва?

Очакваме заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е основният двигател на този законопроект, да го оттегли  и да представи ново предложение, което да бъде по-реалистично и рационално на фона на проблемите, пред които сме изправени.

Но вместо протегната за диалог ръка станахме свидетели на недопустимо лобиране от страна на Комисията в полза на законопроекта. Трябва да се подчертае, че Главна Дирекция „Околна среда“ постъпи изключително некоректно в случая, защото създаде платформа съвместно с бизнес организации, инициираха кампания, чрез която да рекламират и да призовават тези компании да се свързват директно с евродепутатите и да лобират в полза на законопроекта, както и да правят агитация в социалните мрежи. Това ние смятаме за недопустимо.

Има ли лобизъм в Европейския парламент?

Разбира се, тази практика не е чужда на Европейския парламент. Когато се разглеждат важни законопроекти във всички сфери на икономиката, ни заливат стотици имейли и предложения. Определено, ние не смятаме, че това е редно. Ние се стараем да вземаме информирани и безпристрастни решения и тези атаки само изнервят положението.

Но при взимането на тези решения, вие специално консултирате ли се с българските земеделци?

Винаги. Имаме много добра комуникация, те са много информирани. Не мога да се оплача от комуникацията с тях, дано и те да са доволни. За мен този контакт е изключително полезен. Винаги ми дават добри насоки и съвети и ние се съобразяваме с тяхното мнение. С каквото можем се стараем да сме им от полза.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини