Прецизно земеделие – почва, хранителни елементи и технологии ново поколение (2ра част)

Иновациите в прецизното земеделие непрекъснато се развиват, позволявайки на производителите да оптимизират производството и експлоатацията на ресурсите. Така земеделците могат да подобрят качеството на почвата и производителността на културите.

VRT в прецизното земеделие

Технологията VRT позволява на производителите да прилагат торове, пестициди и  семена в различни части на полето в зависимост от техните нужди. Земеделците могат да тестват почвата за хранителни вещества, като азот и да подхранват само онези области, на които липсват определени хранителни вещества.

Има няколко вида VRT.

  • Базираният на картата VRT коригира броя на приложените торове, пестициди и други продукти според предварително генерираната карта на площта.
  • Базираният на сензор VRT изследва почвата със сензори в реално време и може да помогне за определяне на азотен дефицит. След това системата за управление оценява необходимия брой входове.

Един от софтуерите за прецизно земеделие, (EOSDA Crop Monitoring) предоставя възможност за зониране на всяко поле въз основа на вегетационни индекси. Зонирана карта на полето може да бъде интегрирана с VRT, за да се променя количеството вода, тор, семена или химикали в различни части на полето. Благодарение на VRT, фермерите могат да се грижат за растенията по-ефективно, да използват толкова допълнителни ресурси, колкото са необходими, да спестят парите си и да въздействат положително на околната среда, тъй като няма оттичане на торове.

Мониторинг и картографиране на добива в прецизното земеделие.

Когато създавате полева карта, е необходимо да вземете предвид състоянието на околната среда, за да получите обективни данни, като пейзаж, земя и време – затова се използват GPS и сателитно дистанционно наблюдение. По този начин картите показват всички нюанси на полето и състоянието на реколтата.

Въз основа на такава прецизна селскостопанска карта на добива, се позволява на производителите ефективно да наблюдават нивото на културите с помощта на вегетационни индекси.

Микро напояване (капково напояване)

Системата за микронапояване позволява на производителите да планират ефективно напояването на полето чрез идентифициране на зони с висока или ниска влажност на почвата. Напояването за прецизно земеделие прави възможно извършването на напояване с променлива скорост, за да се променя обемът на водоснабдяването за различните части на полето. Това ниво на контрол може значително да подобри ефективността на напояването и да доведе до значителни икономии на вода.

Управление на културите, специфични за обекта (SSCM).

Това е концепция за управление на селското стопанство, базирана на наблюдение, преброяване и реагиране на променливостта на културите между полетата или в рамките на една област. Повечето настоящи методи на SSCM използват точно глобално позициониране, съчетано със специфични за обекта измервания, за да определят количествено пространствено променящите се условия на полето. Те са събиране на полеви данни (като наличие на вредители) и данни от дистанционно наблюдение (като от сателити).

Може да се идентифицира проблемни зони в поле с различни възможни патогени:

  • вредители;
  • гъбички;
  • злоупотреба с торове;
  • плевели;
  • липса на влага.

След като идентифицира място с отклонения, фермерът може да изпрати разузнавач, който да направи доклад въз основа на събраните данни по време на проверката.

Картиране на почвата в прецизното земеделие.

Прецизното земеделие е невъзможно без качествено земно картографиране. С негова помощ фермерите оценяват свойствата на почвата, химичния й състав, наличието на хранителни вещества и др. Практиката за картографиране на почвата съществува отдавна, но съвременните технологии предоставят още по-подробна информация, което прави новото поколение дигитални карти по-ефективно.

За получаване на данни фермерите използват няколко вида сензори за прецизно земеделие:

  • оптични сензори интерпретират данни въз основа на коефициента на отражение на светлината от земята;
  • електрохимичните сензори анализират електрическите характеристики на почвата, като наличието на калий;
  • механичните сензори в контакт със земята определят видовете и плътността на съдържащите се в нея елементи.

Фермерите получават повече контрол върху полето със специални сензори за данни, дистанционно управление и IoT платформа. С IoT базирано прецизно земеделие, производителите могат да контролират цялата най-важна информация – от температурата на въздуха до състоянието на почвата. Освен това технологията решава проблема с ръчното проучване на големи ферми чрез независимо събиране на данни. Също така все повече се въвеждат роботизирани системи, които поемат част от работата на човек. Например иновативните технологии за напояване освобождават човешки труд за други задачи и използват водата по-рационално.

Изкуствен интелект и машинно обучение.

AI и прецизното земеделие непрекъснато се подобряват и предоставят нови интелигентни инструменти за управление на селскостопанското производство. Системите за разпознаване на образи, базирани на изображения, позволяват на приложенията да регулират поливането и подхранването на растенията според техния тип. Например, пръскачки, оборудвани с AI, могат да разпознават специфични плевели

и да ги напръскат, без да засягате отглежданите култури.

Предизвикателства на прецизното земеделие.

Наред със значителните ползи, прецизното земеделие има няколко проблема:

  • Тази концепция не гарантира повишен доход, тъй като селското стопанство остава зависимо от метеорологичните условия. Ето защо е необходимо внимателно да се анализира икономическата жизнеспособност на прецизното земеделие.
  • Повечето технологии предоставят данни за почвата и растенията, но не предлагат готови решения за управление. Производителите трябва самостоятелно да определят по-нататъшното развитие на предприятието, като анализират получената информация.
  • С въвеждането на компютърните технологии в агробизнеса, киберсигурността на прецизното земеделие става все по-актуална: нападателите могат да откраднат данни и дори ресурси. Освен това всеки потребител на такива системи трябва да се грижи за защитата на данните.

Стратегически обаче предимствата на тази концепция далеч надхвърлят недостатъците. Така че тази система е ефективна и обещаваща.

Прецизно земеделие за поддържане на устойчивост.

Целта на устойчивото земеделие е да задоволи настоящите нужди на обществото, предимно от храни, без да застрашава околната среда. Прецизното земеделие запазва ресурсите, като позволява на фермерите да култивират културите и почвата с максимална ефективност.

Как прецизното земеделие влияе на околната среда?

Прецизното земеделие използва ресурси само до степента, необходима за решаване на конкретни проблеми. Намалява загубите, наблюдавани при традиционните земеделски практики, и насърчава баланса на хранителните вещества. Също така, устойчивото земеделие намалява развитието на резистентност към пестициди.

Например, VRT намалява зависимостта на производството от химикали, което допринася за дългосрочната продуктивност на полето. Оптимизирането на транспортните разходи намалява емисиите на вредни вещества в атмосферата.
Прецизното устойчиво земеделие е най-модерната земеделска система, която позволява решаването както на производствени, така и на социално значими, включително глобални проблеми. Решенията за прецизно земеделие като EOSDA Crop Monitoring позволяват на всеки да реши тези проблеми, независимо от производствения мащаб.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X