Европейската комисия активира резервен фонд за подпомагане на земеделските стопани

Следващата седмица Европейската комисия обмисля въвеждането на механизъм за пряко подпомагане на европейските фермери, засегнати от увеличения внос на зърно от Украйна, за да засили устойчивостта в условията на кризата, причинена от войната с Русия, както и да реагира на евентуална суша.

Това съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски по време на неформална среща на министрите на земеделието и рибарството на ЕС в Стокхолм.

„За да се активират тези плащания, е необходима зелена светлина от председателя на Европейската комисия. Нуждаем се от допълнителна информация от държавите-членки. Имаше някои проблеми на границата между Полша и Украйна, сега, по моя информация, те са решени и няма проблеми в транзита на стоки между Полша и Украйна. Нуждаем се от информация от 22 държави-членки, за да обосновем исканията им. Надявам се това решение да бъде взето следващата седмица. Основната причина за използването на кризисния резерв е, че имаме криза“, каза еврокомисарят.

Той припомни, че Европейската комисия е положила всички усилия, за да гарантира използването на извънредния земеделски резерв на ЕС. Първоначално този фонд възлизаше на 450 милиона евро годишно и вече е използван частично. Първите плащания в размер на 44 милиона евро бяха извършени към Полша и Италия за справяне с последиците от инфлуенцата по птиците. Допълнителни 56 милиона евро бяха заделени за подпомагане на Румъния, България и Полша като първи отговор на ЕК на кризата с вноса на зърно от Украйна.

По-късно Европейската комисия предложи още 100 милиона евро в подкрепа на пет съседни на Украйна държави, където земеделските стопани страдат от прекомерен внос на селскостопански продукти от Украйна.

Предвид настоящата ситуация ЕС реши да увеличи резервния фонд до 530 милиона евро годишно и да предостави пряка финансова подкрепа на земеделските стопани от други 22 държави от ЕС, които също усещат последиците от руската агресия срещу Украйна. Това включва нарастващите разходи за енергия, торове и производство, както и въздействието на климатичните фактори, тъй като тази година се очаква масивна суша.

Припомняме, че  медии твърдят, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен под натиска на Киев забавя отпускането на помощ за фермерите от Европейския съюз с аргумента, че Полша усложнява транзита на украинско зърно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини