SovEcon: Износът на пшеница през юни може да се утрои в сравнение с миналата година

Износът на пшеница от Русия през юни ще възлезе на 2,8-3,2 млн. тона, очакват анализаторите на центъра SovEcon. Въпреки сезонното забавяне на експортната активност износът може да бъде три пъти по-висок от миналата година. Русия продължава активно да изнася пшеница при рекордни запаси.

По данни на пристанищата обемът на износа на пшеница миналата седмица е възлизал на 0,77 млн. тона срещу 0,65 млн. тона седмица по-рано.

Високите запаси в основните земеделски региони продължават да подкрепят износа. Според Росстат в началото на май запасите от пшеница в селскостопанските организации възлизат на 12,0 милиона тона, което е два пъти повече от средната стойност за дългосрочен план.

Като цяло SovEcon очаква силен износ на пшеница през новия сезон на фона на очакваното високо предлагане. Ние го оценяваме на 45,7 милиона тона, което е с 1,3 милиона тона повече от година по-рано.

Един от проблемите за износа е минималната цена от $240 FOB за руската пшеница. По-рано вестник Ведомости съобщи за препоръката на Министерството на земеделието да не се продава под това ниво.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X