Национално откриване на жътвена кампания 2023 г. и зажънване на ръжта по проект „Хляб на мира“ ще се проведе на 28 юни 2023 г., Съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната е домакин на събитието. Тази година е Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе. Церемонията ще се проведе в с. Борисово, а официалното откриване ще бъде в 11:30 ч. Гост на събитието ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Откриването на жътва 2023 ще протече под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“.

„В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически“, смята Илия Проданов, председател на НАЗ.

Заедно с Национално откриване на жътвена кампания ще бъде направено и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. България е една от тях. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението. Основната роля на „Хляб на мира“ е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС.