Отпускат извънредна помощ за производителите на слънчоглед

Готов е проектът на Наредба за условията и реда за предоставянето на спешната финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Документът  ще бъде публикуван за обществено обсъждане до няколко дни, съобщиха от Министерство на земеделието и храните след провеждането на заседание на Консултативния съвет по зърното днес.

Според регламента подкрепата е насочена към фермерите, отглеждащи слънчоглед. Анализът на Министерството на земеделието и храните показва, че това е най-потърпевшият подсектор от събитията в следствие на войната в Украйна и либерализирането на търговията.

Подпомагането се отпуска на стопани, които за кампания 2022 година имат площи със слънчоглед, които са установени за допустими по СЕПП

Втори критерий е те да бъдат регистрирани като земеделски стопани за 2023, като за тази година няма да се търсят засети площи. След утвърждаването на помощта ще се изплаща на базата на площи утвърдени, като допустими по СЕПП за 2022 г.

Бюджетът на подпомагането е 32 млн. лв., като в момента се провежда съгласуване с Министерство на финансите за 100% национална помощ.

Очаква се, когато разговорите приключи общият бюджет да достигне 65,5 млн. лв. На тази база индикативната стойност на подкрепа се предвижда да бъде 72,5 лв/ха.

Прогнозите са през август да започне подаването на заявленията за отпускане на помощта, а изплащането на средствата да приключи до края на септември.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X