Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ разполага с 13 048 противоградови ракети

От началото на годината до 20 юни са проведени 145 въздействия, като са изразходвани 6181 противоградови ракети. В момента Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ разполага с 13 048, което осигурява много добра зареденост на ракетните площадки. При висока честота и интензивност на градовите процеси има готовност за закупуване на допълнителни ракети. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос от Манол Генов от ПГ „БСП за България“, в рамките на парламентарния контрол, относно готовността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и обезпечеността ѝ с консумативи за ефикасна защита на селскостопанските насаждения за сезон 2023 г.

По думите на Вътев с ракетен способ се защитават териториите в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и района на подбалканските полета. Тази дейност се осъществява от 11 регионални дирекции с прилежащи 263 ракетни площадки, като защитаваната територия е с площ над 22 млн. дка, включваща обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване.

В момента е в ход процедура за възлагане на обществена поръчка за осъществяване на противоградна защита със самолетен способ на територията на още 30 млн. дка.

Аграрният министър припомни, че през 2021 и 2022 г. поради забрана за стрелба бяха прекратени въздействията върху градоопасни облаци в Пловдивска област, вследствие, на което силната градушка унищожи селскостопанска продукция за милиони левове.

Според вносителя на въпроса Манол Генов забавянията в комуникацията между Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и Центърът за координацията на въздушното движение са виновни за много щети, така че той апелира да се поработи в тази насока.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини