Суша грози Ямболско, налагат режим на водата

Драстично намалява дебитът на питейните водоизточници в Ямболско, суша притеснява и зеленчукопроизводителите

Три са вододайните зони, които захранват с питейна вода 110 населени места в област Ямбол. Заради продължителната липса на валежи, драстично е намалял дебитът на някои от водоизточниците в региона. Няколко села са „на косъм“ от въвеждане на режим на водата. Това каза за БТА управителят на „Водоснабдяване и канализация“ – Ямбол инж. Цветан Съйков.

По думите му през последните два месеца особено сериозен е проблемът в селата Драма, Миладиновци и Крумово. Техните кладенци се захранват от река Калница, която е почти пресъхнала. Подобна е и ситуацията в селата Люлин и Недялско – единият гравитачен водоизточник е с намален наполовина дебит. Достатъчно вода липсва и в село Бояджик.

„Навсякъде на гравитачните водоизточници им намаля драстично дебитът. Ако вали, няма да има проблем. Стараем се навсякъде да осигурим необходимата вода, но разходите ни неимоверно много скачат. Налага се да добиваме вода от по-голяма дълбочина, помпите харчат повече електроенергия.“, каза още управителят на водоснабдителното дружество.

На този етап се очертава по-скоро суша, отколкото дъждове и опасност от наводнения, коментира за БТА и заместник-кметът на община Тунджа Димитър Димитров. На територията ѝ се намират най-голям брой язовири в Ямболска област – 104. От тях 77 се стопанисват от общината, останалите 27 бяха прехвърлени на държавата. Общинските язовири са под постоянно сателитно наблюдение, използват се предимно за рибовъдство. „В някои от тях нивото е спаднало, може би заради отклоняване на водата за поливане. Дори се оплакват стопаните, че има опасност от измиране на рибата.“, каза още Димитров.

Хората в Тунджанско са притеснени за реколтата по полето и в личните си стопанства. „Кладенците са празни. Няма подпочвени води, защото не е имало сериозни дъждове. От една страна е хубаво, защото жътвата ще започне, но от друга – всички останали селскостопански дейности спират“, съобщи БТА.

Зеленчукопроизводството е в застой, нищо не може да се произведе. Появява се мана по доматите, точно в периода, в който започват да зреят. Да не говорим за плодовете – черешите и вишните са вече напукани и нагнили.“, каза за БТА Янка Лилова, председател на читалището в село Генерал Инзово.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X