Прогнози: Доматите поскъпват, няма достатъчно на борсите

Курбан Байрям спря доставките от Турция, а българската продукция не покрива нуждите на пазара

С лев се е повишила тази сутрин цената на доматите на някои тържища на едро, след като се оказало, че търсенето значително надвишава предлагането. За това разказаха производители пред “Гласът на земеделеца“, като прогнозираха, че поскъпването на най-популярния летен зеленчук ще продължи и в следващите дни. До ценовото сътресение пък се стигнало заради временно свиване на вноса на фона на това, че българското производство вече е недостатъчно, за да покрие потребностите на потребителите в страната ни.

“Увеличението се получи, защото има свито предлагане и много голямо търсене – поясни Иван Кабуров, производител на оранжерийни домати в пазарджишкото село Мало Конаре. – Тази сутрин по борсите и тържищата доматите бяха свършили след 10:00 часа. Утре се очаква да бъде същото положение. И това се дължи най-вече на свитото българско производство, което да отговори на нуждите на потребителите. И причината не е в дъждовната пролет или лошото време, а в дългогодишното безразличие на държавата към нашите проблеми, на градинарите. Всеки декларира, че много го е грижа, а оставя този сектор в десета глуха. Уж зеленчукопроизводството е приоритет, а срещаме пренебрежение и неглижиране на проблемите ни. Всеки нов министър на земеделието с това започва – че производството на плодове и зеленчуци ще е приоритет, че ще се подкрепят производителите, сдруженията от този важен сектор, но до момента само се декларират добри намерения пред медиите и нищо не се случва“.

Кабуров споделя наблюденията си, че това лято има драстично намаляване на площите с домати. Земеделците постепенно се отказват от това нелесно производство заради високите изисквания към тях и на моменти ненужно строгия контрол на фона на нерегламентирания внос, към който държавата сякаш е доста по-благосклонна. Това създава несигурност, а тя плаши и отблъсква. Данните на Министерството на земеделието също показват намаляване на площите, признават го официално и експерти. И само толкова – крият се зад паравана, говорейки с думите, които производителите биха искали да чуят, но отново не се прави почти нищо за решаване на дългогодишните проблеми.

“Казват, че искат да помогнат, обаче никой с нищо не помага, това са само декларации за пред медиите“ – с огорчение коментира Кабуров.

Така се е стигнало до недостига на домати на борсите в Пазарджишко, Пловдивско и Софийско, поясни земеделецът, като допълни, че от Турция в момента вносът е временно драстично намален заради Курбан Байрям. Което не е толкова страшно, но вади наяве една тревожна истина – България вече не е в състояние да покрие нуждите на пазара без внос, въпреки че разполага с богата земя, достатъчно вода за напояване и прекрасен климат.

“При тези условия ние тук трябва да имаме не само достатъчно производство за вътрешния пазар, но и конкурентен износ – с гняв допълва Кабуров. – И не че няма хора, на които да им се работи, но когато не върви и не върви, човек се отчайва и си търси друг източник на доходи. А това се дължи на неадекватната политика в земеделието до момента и на корупцията. Търговците не мислят за интересите на потребителя, а как да извият ръцете му. Ако се сблъскат с конкуренцията на местни производители, няма да е така. Само че местните производители от година на година са все по-малко, вече са на изчезване. Като изчезнат, вносителите ще си правят каквото си искат“.

По думите на земеделеца, все още не е късно това да се промени, стига да се осигури подкрепа за българските градинари и собственици на оранжерии.

Наша проверка по тържищата показа, че действително има недостиг и поскъпване на доматите от тази сутрин. Повечето служители на зеленчуковите борси в Пловдивско и Пазарджишко признаха с половин уста за проблема, като отказаха повече подробности.

“Действително има малко задържане на вноса от Турция заради празниците там, но смятам, че не е нещо съществено – коментира Илия Гатев от зеленчуковата борса в Първенец. – Затова цените при нас се задържаха на нивата от миналата седмица, от по-миналата. Поскъпване не съм забелязал, просто цената не пада. Предполагам, че когато се нормализира търговията, ще има спад на цените. Има българска продукция, но търговците използват това, че има по-малко домати на борсите и увеличават цените. Това поне е информацията от нашите наематели. Но не смятам, че се случва нещо свръхнеобичайно, което да не сме виждали“.

Дали е сериозно получилото се в момента сътресение на пазара, е трудно да се каже. Фактите обаче говорят, че намаляват както засадените и реколтирани площи с домати, така и произведената в тях продукция. Нивите с този зеленчук миналата година по това време са били 1663 хектара, сега са 1375 хектара, или със 17,3% по-малко. Прибирането на реколтата от тях още не е започнало, затова за нея няма данни. С малко повече са площите с домати в оранжерии – от 372 хектара те нарастват до 383 хектара, но продукцията от тях бележи спад с 5,1%.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X