Земеделски стопани от Сливенско готови на протест, ако не получат обезщетения за измръзналите през март площи

Земеделски стопани от Сливенска област са готови да блокират пътища през месец юли, ако до средата на месеца не получат обезщетения за измръзналите площи в края на месец март тази година. „На 30 март температурите в Сливенска област паднаха до минус 7 градуса  и измръзването на плодните пъпки по овощните видове в района са 16 600 дка на 550 земеделски стопани. Държим да получим обезщетения от държавата, иначе загиваме“, това съобщи за „Гласът на земеделеца“ Коста Петров-председател на сдружение „Българска праскова“. Решението за стачна готовност е взето по време на събрание на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ – Сливен, което се проведе на 27 юли в село Мечкарево. От организацията излязоха с декларация до министъра на земеделието Кирил Вътев, до министъра на финансите Асен Василев и до народните представители от Сливен, в която настояват за гарантиране бюджет за компенсация на производителите с протоколи за 100% пропаднали площи. Искат помощта да бъде справедлива, да бъде съобразена със завишените разходи за отглеждането на насажденията до момента на измръзването по технологичната карта за съответните земеделски култури.


Земеделците настояват още за изплащане на помощ по de minimis за всички производители с протоколи за под 100% пропаднали площи. „Това са стопани, които няма да са допустими по държавната помощ за пропаднали площи, а разходите по отглеждането и брането на декар разпределени на ниските добиви се получава себестойност, която е значително над пазарната цена“, се казва в декларацията.
Сред поставените искания са незабавно и справедливо разпределение и изплащане на помощта за Украйна в размер не по малък от този даден през 2022 г. на производителите на плодове. „По първия за 2023 г. прием на нас ни беше изплатен най-малък процент на декар на база плащанията за 2022 г. Чуваме коментари, че ще намаляват парите с 30 %, това не бива да става, средствата и без това са малко, а така ще станат крайно недостатъчни“, посочи още Коста Петров. „С бездействието си, ако продължи тази ситуация, те направо ни карат да се отказваме от земеделието и да емигрираме“, допълни той.

От Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ са изпратили до земеделския министър и молба за спешна среща, на която да бъдат обсъдени сериозните проблеми, пред които за изправени производителите, засегнати от лошите климатични условия. “Изключително сме притеснени, тъй като много от производителите няма да имат реколта и остават без средства, а това е единственото им препитание. Липсата на финансов ресурс ще доведе до масови фалити“, пише в молбата. Засега имат уверение, че такава среща ще се проведе утре и на нея ще присъстват трима техни представители. Към момента, стопаните са провели срещи и с някои от депутатите от Сливенски избирателен район, за да търсят съдействие и помощ.

Земеделците са готови дори да блокират АМ „Тракия“, ако исканията им не бъдат изпълнени. „Ако желаете да унищожите българското селско стопанство, намалявайте субсидиите и помощите на земеделските стопани в Република България. В случай, че предложенията ни не бъдат приети оставаме в стачна готовност“, се посочва в документа.

Ето и пълния текст на декларацията :

ЧРЕЗ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
ОТ 21 СЛИВЕНСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН
В НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
Г-ЖА МАРИЯ БЕЛОВА
Г-ЖА ТАТЯНА СУЛТАНОВА
Г-Н ДЕЯН ДЕЧЕВ

ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ

ДО Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Днес 27.06.2023 г. се проведе събрание на членовете на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ гр. Сливен.
Събранието реши:

Настояваме Вие като народни представители от сливенския район в Комисията по бюджет и финанси и в Комисията по земеделие на Народното събрание да настоявате пред съответните две министерства за гарантиране бюджет за компенсация на производителите с протоколи за 100% пропаднали площи. Измръзването на плодните пъпки по овощните видове в района само на Сливен са 16600 дка на 550 земеделски стопани, а в цялата страна са над 30000 дка. Настояваме компенсацията по държавната помощ за пропаднали площи да бъде справедлива, да бъде съобразена със завишените разходи за отглеждането на насажденията до момента на замръзването по технологичната карта за съответните земеделски култури.
Настояваме за изплащане на помощ по de minimis за всички производители с протоколи за под 100% пропаднали площи. Това са стопани, които няма да са допустими по държавната помощ за пропаднали площи, а разходите по отглеждането и брането на декар разпределени на ниските добиви се получава себестойност, която е значително над пазарната цена .
Незабавно и справедливо разпределение и изплащане на помощта за Украйна в размер не по малък от този даден през 2022 г. на производителите на плодове. По първия за 2023 г. прием на нас ни беше изплатен най-малък процент на декар на база плащанията за 2022 г.

В опитите да лобират за най-големите производители и в искането си за увеличаване на тавана от 255000 евро остана неразпределен ресурс по първия прием вместо да се преразпредели на малките производители за да оцелеят останаха неразпределени.

Освобождаване на субсидиите от данък печалба и въвеждане на обратно начисляване на ДДС за производителите на плодове и зеленчуци. Това ще доведе до изсветляване на бранша, намалени обороти и печалби от нелегалния внос и стимул преработвателните предприятия да купуват суровини от нашите производители.

Мотивите ни за това са:
Лошите метеорологични условия на 30.03.2023 г. доведоха до 100% измръзване на отделните трайни насаждения, което е довело до фалит на голяма част от дребните земеделски стопани (семейни градини), чието препитание са единствено и само доходите от отглежданите насаждения. В момента те не са в състояние да обслужват своите кредити и заплащат своите осигуровки.
Липсата на продукция води до липса и на работна ръка, тъй като работниците, които вземат участие в прибирането на реколтата от плодове, в момента заминават на сезонна работа в Испания, Франция, Италия, Гърция, Белгия, където получават по 8-9 евро на час/около 65-70 евро на ден/, което ни прави неконкурентоспособни на пазара на труда.
Цените на торовете, препаратите и горивата са непроменени спрямо 2022 г.

Всички ние сме коректни граждани и въпреки природните катаклизми продължаваме да си плащаме данъците.
Ако желаете да унищожите българското селско стопанство намалявайте субсидиите и помощите на земеделските стопани в Република България.

В случай че предложенията ни не бъдат приети оставаме в стачна готовност.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X