Германия намалява с 600 млн. евро бюджета си за земеделие през 2024 г.

Министерство на земеделието минава само на веган кетъринг

Лилия Александрова

Ако бюджетът за земеделието в България наистина бъде намален, както е предвидено в настоящия проект на Министерство на финансите, това няма да е прецедент. Министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир също ще трябва да се справя с по-малък бюджет през 2024 г., след като неговият колега Кристиан Линднер предложи бюджет от 6,5 млрд. евро или с 600 млн. евро по малък в сравнение с 2023 г. Намалението на бюджета за земеделие ще се отрази най-осезаемо върху целта за „Подобряване на селскостопанската структура и брегова защита“, за която досега се изразходваха 1,13 млрд. евро през 2023 г. Този разход ще бъде съкратен с 300 млн. евро. Средствата за застраховки срещу злополуки в селското стопанство, които представляват около 60% от селскостопанския бюджет, също са намалени.

Руквид: Условията на живот в селските райони не трябва да се влошават

Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери (DBV), категорично отхвърли предложените съкращения. „Проектът на Министерството на финансите е неприемлив. Той ще допринесе за това, селските райони с техните фермерски семейства да бъдат големите губещи“, посочи браншовият представител. По мнението на президента на DBV GAK средствата са необходими за създаването на равностойни условия на живот и за социалната стабилност в селските райони. Ако се намалят средствата за застраховки срещу злополука, стопанствата ще бъдат допълнително натоварени в и без това тежката ситуация, в която се намират и това е неразумно, по думите на Руквид.

Още бюджетни съкращения

Съкращения са предвидени и за бюджетите на други министерства, като например Министерството на труда и Министерството на отбраната. След като федералният министър на финансите Кристиан Линднер не успя да постигне споразумение с колегите си по отношение на тези съкращения, федералният канцлер се намеси, което е безпрецедентно събитие.

Сега Олаф Шолц се опитва да постигне споразумение между финансовия министър Линднер и ръководителите на министерствата. Самият Линднер обясни: „Моята работа е да представлявам интересите на хората в тази страна.“ Според него финансовата дисциплина трябва да има приоритет в Германия и Европа.

Месото е само за специални случаи

Федералният министър на земеделието Джем Йоздемир нареди кетърингът на събитията в управляваното от него министерство да се състои само от вегетариански храни и да идва изцяло от органично земеделие. Според заповедта, месото вече се предлага само със специално разрешение. Промени могат да се правят изрично само при определени събития, като например ден на отворените врати или приеми свързани с изложението Зелена седмица. Кетърингът с месо на вътрешни събития обаче е възможен само ако предварително е получено специално разрешение.

При представянето на ключовите точки от стратегия за храните в края на 2022 г., Джем Йоздемир посочи: „Не искам да казвам на хората какво трябва да ядат.“ Очевидно обаче това не важи за министерството, което той оглавява, пише изданието agrarheute.de. „Досега сме получили само положителни отзиви за вегетарианския кетъринг“, коментира пък говорител на Федералното министерство на земеделието.

Федералното министерство на околната среда и Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие (BMZ) също възприеха подхода на Йоздемир и вегетарианския кетъринг. Останалите 12 федерални министерства не се включиха в инициативата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X