Стартира изпълнението на дейностите по проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“

На работна среща в Министерство на земеделието и храните днес, министър Кирил Вътев и екипът му възложиха ускорено изпълнение на дейностите по проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“. Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и това изисква отговорно и динамично да се подходи към изпълнението му, подчерта министър Вътев. Той посочи, че концепцията на проекта е изцяло в унисон с основния приоритет на екипа му за оптимизиране на дейностите и контрола по агрохранителната верига, увеличаване на проследяемостта и високата гаранция за безопасност на потребителите. Разчитаме на експертизата на Българска агенция по безопасност на храните и опита им досега в дигитализацията на част от процесите по веригата, подчерта министърът. Той допълни, че при необходимост, винаги може да се разчита и на съдействието на браншовите организации по всяка от продуктови вериги – плодове и зеленчуци, мляко, месо от добива през преработката до реализацията.

Проектът предвижда изграждане на Електронна информационна система в земеделието за обмен на данни между публичната администрация и икономическите субекти в сектор „Земеделие“. Целта е цифровизиране и обединяване на информационните ресурси в земеделието, създаване на условия за проследяване на напредъка по изпълнението на целите на зелената сделка в областта на селското стопанство, оптимизиране на бизнес-средата и намаляване на административната тежест, посочи Емилия Манолова, директор „Анализ и стратегическо планиране“. Системата ще съдържа обща платформа и четири модула (модул за употребата на продукти за растителна защита и торове, информационно-аналитичен модул за контрол на употребата на антимикробни ветеринарни лекарствени продукти, модул за проследяване „От фермата до трапезата“ и модул за онлайн обучение, както и мрежа за комуникация от полеви и водни сензори.

Възможностите на дигиталните технологии във ветеринарното дело са нараснали неимоверно много, подчерта заместник-министър Деян Стратев, и реализацията на този проект ще даде много позитиви на цялата система.

Търсим решения за преодоляване на забавянето, независимо какво е довело до него, като с позитивен подход и подобрена координация разчитаме да постигнем заложените резултати, беше категоричен заместник-министър Александър Йоцев.

Директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински посочи с изпълнението на какви непосредствени задачи може да се ангажира ведомството му, а д-р Илиян Костов, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига“ заяви, че още отсега стартират дейността по подготовка на съответните нормативни промени, които дигитализацията на процесите ще наложи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X