Теодор Вълчев, козевъд: „Учих занаята като доброволец извън България“

60-годишният фермер е бивш предприемач, управлявал 80 души персонал в успешен собствен бизнес, от който в един момент просто доброволно се отказва. Така с лека ръка решава да загърби градския живот в столицата и да се пренесе да живее на село в Северозапада. Сменил е адресната си регистрация и вече е жител на берковското село Ягодово, където от 8 години отглежда кози. Първоначално започва с 10 елитни животни от института в гр. Троян, а в момента в стопанството му има 100 майки, 3 пръча и 35 женски ярета – различни породи – от българска бяла млечна, френска алпийска и тогенбург.

Продуцентът на телевизионни предавания от близкото минало споделя, че не среща особени трудности в ежедневните си грижи с животните, не се оплаква и от липса на работна ръка. Във фермата с общи усилия се грижат приятели, доброволци и нает персонал. А за да създаде стопанството си е взел банков кредит. Получава и годишни помощи за глава животно, както и за пасища и ливади, към 7000  – 8000 лв годишно.

„Дълго се подготвях за тази стъпка, усвоих тънкостите в занаята като доброволец в козеферма в гр. Тоскана, Италия“, споделя Теодор, който може да се похвали с добър млеконадой – до 300 литра дневно.

Козите живеят в два обора с обща площ 350 кв. м, а когато времето позволява излизат на свободна паша. В доилната зала по 12 животни се качват на рампата, обяснява още Теодор Вълчев, който се налага изцяло да купува фуражите за изхранване на козичките – сено и люцерна.

Разполага с малко помещение около 150 кв. м, оборудвано с хладилни камери и пастьоризатори, в което по Наредба № 26 обработва изцяло продукцията си, след което я предлага на фермерски пазари в София под формата на сирена, извари, айрян, масло, кисело мляко и плодов кози сладолед. „Когато не си зависим от изкупна цена на мандри е по-лесно. Виждам проблем при колегите, които си предават млякото там. Понякога себестойността е по-висока от цената и това е проблем“, на мнение е Вълчев. Той признава, че от години не е имал почивен ден, но гледа на новото си амплоа с оптимизъм и надежда. „Добавянето на стойност в един продукт е в основата на успеха“, на мнение е Теодор, който съветва младите фермери, които са решили да поемат по неговия път да са последователни и постоянни в работата си. Той самият за сега няма да увеличава броя на животните, единствено възнамерява да направи по-добра селекция, както и да закупи по-модернизирани машини за преработка на собствената си продукция.

А за поредна година е организатор на традиционния „Празник на село“ в Ягодово, който тази година ще се проведе 28.07.2023 г. до 30.07.2023 г., където местни производители и ферми ще представят чиста българска продукция. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат музикалните изпълнения на Wickeda, CиK BROS, Миленита и Ново фередже.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X