ТОРЕНЕ НА ОВОШКИТЕ: Недостигът се коригира най-бързо с листно подхранване

Дефицитът на отделни хранителни елементи намалява добивите и качеството на плодовете

Освен основното торене, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, хранителни вещества могат да се подават и през листата на дръвчетата чрез листни торове. Този начин на торене е допълнение, което обаче не може да замени основното внасяне на хранителните макроелементи. Листното торене е ефикасен и бърз начин за корекция на специфични физиологични смущения в растежа на дръвчетата, предизвикани от дефицит на определен елемент или група от елементи. Най-често овощните дръвчета страдат от желязна или азотна хлороза, липса на бор, калций и други микроелементи. При всеки конкретен дефицит те реагират с ясно изразени признаци и симптоми, които дават възможност за визуална диагностика. На тази база специалистите могат да определят кой от елементите е в недостиг и да предприемат третиране по листен път с него. Когато наблюдаваните симптоми не могат да се идентифицират визуално, тогава задължително се прави лабораторен листен анализ за установяване на точните причини.
Ябълката е култура, която въпреки че вирее навсякъде, най-много страда от липса на микроелементи. Преди всичко тя е боролюбива култура и при недостиг на елемента (особено при песъчливи почви) проявява характерни симптоми. Борът е микроелемент, който е много важен за придвижване на всички хранителни елементи от корените до всички части на растението. Неговият недостиг предизвиква нарушаване на този процес и преждевременно застаряване на тъканите. В резултат на това се стига и до така характерното за борен дефицит обелване на кората. Други признаци за недостиг на бор са: недостатъчно оплождане на цветовете, мрежеста петнистост по плодовете, особено по зеленооцветените сортове и др. При подобни симптоми се внасят листни торове, съдържащи бор, като най-подходящият срок за това е преди и след цъфтежа на културата. Калцият е другият елемент, който е много важен за ябълката. При недостига му голяма част от плодовете опадват преди беритбена зрелост, без да са засегнати от болести или неприятели. Освен това калцият предотвратява т. нар. горчиви ядки по плодовете на някои сортове ябълки. Внасянето му чрез листата трябва да става след формиране на плодовете след големина на лешник, като се прилагат 2-3 пръскания.
Прасковата и черешата често страдат от желязна хлороза, особено когато се отглеждат на почви с високо съдържание на калций. При наблюдавана хлороза от предходната година, превантивното внасяне на желязосъдържащите листни торове трябва да стане още в началото на вегетацията преди появата на симптомите. Тук листното внасяне има предимства пред почвеното, защото ако причина за хлорозата е типът на почвата, почвеното внасяне на желязото има краткотраен ефект, защото почвеният комплекс бързо го преобразува в неусвоими форми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини