От 14 до 21 юли се активира затварянето на заявленията, ще има важни корекции и в ДЗЕС 6

От петък – 14 юли, ще бъде активиран бутонът за приключване на всяко заявления по директните плащания, което вече е подадено по електронен път или в земеделските служби. Всичките областни директори на 28-те земеделски служби в страната са гарантирали пред ръководството на ведомството, че имат готовност Кампания 2023 г. да приключи в срок до края на работното време на 21 юли – следващия петък, без притеснения за забавяне. Това посочи пред депутатите от земеделската комисия в 49-я парламент министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на първия блиц-контрол, проведен на 12 юли.

Депутатът от ДПС Ализан Яхова изрази силните опасения на фермерите дали ще успеят в срок да приключат заявяването, защото сред 1 700-те тютюнопроизводители в страната все още има доста стопани, които не могат да определят дори референтните си години, по които ще става субсидирането за 2023 г. Отговорът на Вътев беше, че точно заради техните сигнали вчера в министерството е проведена важна среща с администрацията по места. „Всичките 28 областни директори нямат притеснение за сроковете. Някъде има фермери, които дори не са прочели наредбата, а се опракват. Независимо от това администрацията е убедена, че ще се справи”, посочи Вътев. И допълни, че е създаден режим за интензивна работа във всички служби.

От името „Обединени земеделски производители” депутат от ИТН постави важни въпроси, свързани с очертаването на наклоните в планинските региони, както и с някои от изискванията в стандарта за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 6), които се оказват неизпълними за българските условия поради силната раздробеност на земята. В някои планински части фермерите имат по 10 парцели, попадащи в различни географски участъци е със сигурност ще бъдат санкционирани поради невъзможността да бъдат изрядни. Другаде, на фермерите ще им се наложи да вложат всичките си приходи за изпълнение на изискванията за покривни култури, което ще направи безсмислено земеделското им производство.

Министър Вътев припомни, че на последното заседание на Съвета на министрите всички негови колеги са настояли за промяна в законодателството поради недоволството на земеделските производители от всички държави в ЕС. Възложено е на шефа на дирекция „Растениевъдство” Петър Кировски, заедно с екип от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията  „Никола Пушкаров” и Научния институт по метеорология и хидрология да помогнат с исторически данни. „Ще работим за промяна на някои от стандартите, за да излезем с научно-обоснован доклад, че в определени региони в ЕС изпълнението на този стандарт е невъзможно”, посочи Кировки.

Ще бъдат предложени елементи от старата методика за съответствията за спазване на условността. Ще се работи и по предложение да бъдат избягвани наклони, които затормозяват работата на хората. На фермерите ще се предлагат и други екологични практики, които биха да се прилагат в подобни региони.

Целта е фермерите да избегнат големи санкции, защото при неумишена грешка редукцията на дължимвото подпомагане е 3%, поясни още Кировски.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X