Какво мислят фермерите в Гърция за цените на зърното

Фермерите ще гледат отново същия театър, казват гръцките фермери пред „Агрокапитал“, въпреки увеличенията, регистрирани в цените на зърното в световен мащаб, местните търговци не дават цените, съответстващи на тяхната стока.

С изключение, разбира се на някои компании, които в миналото са стояли до тях, когато цената на зърното е била ниска. Ярък пример е фирмата DIMITRIAKI S.A., която през периода, когато цената на пшеницата се беше сринала, остана на страната на фермерите, като им плащаше допълнително с 2-3 цента повече от преобладаващата тогава цена.

Интересна беше и конкуренцията на EAS Orestiada за твърдата пшеница от тазгодишната реколта. Цената се повиши до 367 евро за тон, като производителите взеха около 34,5 цента за килограм.

Както фермерите казаха пред Agrocapital, „ние следим какво се случва в Италия, Франция, но също и в Русия и Украйна, както и на международните пазари, за да решим какво да правим със зърното, което имаме в нашите складове“.

Ситуацията с обикновената пшеница е трудна. Както казаха фермерите, платените цени възлизат на 20-23 евроцента за кило, а при разходи, достигащи до 20 евроцента, не им остава нищо. „Те по същество ни го отнемат“, казаха те.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X