А как е пристигнала българската маслодайна роза в България

Интересна е появата на маслодайните рози по тези земи. Започнали да се отглеждат в Стрелча, благодарение на копривщенци. Във времето на турското владичество Копривщица е била селище с особен статут и нейните жители са имали право свободно да пътуват из Османската империя. В града не е имало турско население, а само две турски заптиета. Нашествениците иначе се били настанили в Стрелча, където климатът е по-мек.

При своите свободни пътувания по тези времена копривщенци се запознали с маслодайната роза, отглеждана в Одрин. Там турската управа вдигнала значително данъка за отглеждане на рози и местното население започнало да изкоренява своите масиви. От това се възползвали  предприемчиви копривщенци, които  донесли изкоренени храсти в града си. Само че климатът се оказал неблагоприятен…

Така за втори път изкоренените розови храсти били занесени в Стрелча, където климатът им се понравил и тук намерили свой дом.

Роза Алба

Постепенно розата била разпространена и в цялата днешна Розова долина надолу към Карлово и Казанлък.

Първоначално била отглеждана бялата роза „Алба“. Но рандеманът й не бил голям и затова градинарите се прехвърлили на далеч по-маслодайната роза „Дамасцена“, която отглеждат и до днес.

През 70-те и 80-те години на миналия век в Казанлък учените получили по-богата кръстоска на бялата роза и засадили с нея неголеми насаждения.

Но категоричен фаворит и днес си остава „Дамасцена“, която е кръстена на родината си Дамаск.

По същото време земеделците, отглеждащи розовите масиви придобили и дестилерии, с чиято помощ се научили да извличат розовото масло.

Всичко това може да се научи от разказите на сладкодумен божи служител в православен храм „Св. Архангел Михаил“ в Стрелча, който разкрива пред  гостите историята на храма и града, който е бил опожарен до основи по време на Априлското въстание.

След възстановяването му в градчето Стрелча имало няколко богати фамилии, които търгували с розово масло. Членовете на една от фамилиите дори открили представителство в Щатите, а членовете на друга пък изнасяли с кораби кашкавал за там.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X