Градушка тотално съсипа реколтата от праскови в Сливенско дни преди празника „Златна праскова“2023

„Картината е жестока, реколтата от праскови в Сливенско е напълно унищожена след падналата на 22 юли градушка. Това заяви за „Гласът на земеделеца“ кметът на село Гавраилово Димитър Андреев.

„Колеги, които може би не са били засегнати на 100 % от измръзванията през март, сега са нулирани. „Голяма градушка с големина на лешник падна, доколкото съм запознат поражения има не само за района на Сливен, но и в районите на Сунгурларе и Гурково. Просто жестоко е било където е имало останало нещо, всичко е добито. Плодовете са ударени и повалени на земята, а тези, които са останали на дървото са наранени“, посочи още кметът, който също има овощни градини с прасковени насаждения. „Аз имам 50 декара мои, лични градини и нямам добив и 50 килограма. Имам сортове, от които няма нито една праскова“, разказва той. По думите му, все още не са събрани данни колко декара са поразени от градушката, но припомни, че през март пострадалите от измръзването площи бяха 16 600  декара. Стопаните не са наясно и дали ще трябва да се подават заявления за обезщетение.

Пораженията са значителни и в градините на сливенския квартал „Речица“, селата Злати войвода, Каменово, Крушаре, Жельо войвода.

Въпреки сполетялото ги поредно природно бедствие, което унищожи труда им, овощарите се подготвят за ежегодния празник „Златна праскова“, който ще се състои на 27 юли в сливенското село Гавраилово.

„Можем да празнуваме и когато ни е тежко, ние сме упорити хора, важното е да не прекъсваме традицията и да я предаваме на поколенията“, казва кметът. По време на инициативата, овощарите ще могат  да разговарят за проблемите си с поканени експерти от земеделското министерство.

На празника „Златна праскова“ организаторите от Община Сливен, Министерството на земеделието, Общински съвет – Сливен, кметство Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928“, Институт по овощарство – Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова“ и Националната служба за съвети в земеделието са предвидили изложби, семинари, дегустации и конкурси.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X