Украински фермери: Ако не можем да изнасяме зърно, няма да го отглеждаме

Ако украинските фермери не могат да изнасят зърно, те ще започнат да отглеждат по-малко от него и ще преминат към друго производство, казва председателят на Украинската зърнена асоциация Микола Горбачов.

Пише за това propozitsiya.com с позоваване на Главком.

„Ако страната ни изнася твърде скъпо тази година, производителите търпят загуби или, не дай си Боже, фалират, Украйна просто няма да произвежда толкова голямо количество зърно. Нямаме нужда от тези 100 милиона тона зърно, които отглеждахме преди войната, но това ще се изплати напълно, ако работим четири пъти по-малко“, каза той.

Горбачов прогнозира, че в този случай фермерите могат да се концентрират върху нещо друго: например върху производството на биогаз или някакъв вид биогориво.

„Ако за тях е твърде скъпо да изнасят зърно, те могат да отглеждат малко люцерна и да правят биогаз от люцерна. И в същото време да не знаят проблемите с износа“.

Украинската зърнена асоциация прогнозира, че реколтата и износът на зърно през пазарната 2023/2024 година ще бъдат по-високи от очакваното от правителството. Според прогнозата на правителството през пазарната 2023/2024 година Украйна ще може да изнесе 30-35 милиона тона зърно (в сравнение с 49 милиона тона през пазарната 2022/2023 година).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X