Как България пълзи към плащанията по плана за възстановяване и устойчивост

България предоговаря не само съдържанието, но и плащанията по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно, когато финансовият министър заложи второто плащане в размер на 1.4 млрд. лв. в проека на Бюджет 2023 въпреки предупрежденията, че рискът парите да не пристигнат до края на годината е огромен.

В момента предоговаряме изплащането на средства на няколко етапа, така че средствата да могат да бъдат усвоени, каза министърът на финансите Асен Василев по време на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз в отговор на въпрос дали България ще успее да получи средствата за изпълнение на плана за възстановяване и устойчивост.

От всички 66 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени до декември 2022 г., ние заварихме изпълнени само 33 мерки. 16 от тези 33 мерки са свързани със законопроекти, 12 са внесени в Народното събрание и се движат с различно темпо и ще бъдат приети до края на септември, а 3 мерки мерки са свързани с финализиране на законопроекти, допълни Василев, цитиран от БТА.

Според него инвестиционните мерки имат забавяне, но те не зависят от парламента, гражданите чакат процедурите да бъдат раздвижени, а администрацията не е отворила мерките.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X