Carbonsafe: Инвестицията във въглеродно земеделие се възвръща между 5 и 9 пъти всяка година

Българската компания за въглеродно земеделие Carbonsafe взе участие на Деня на полето в Добрич, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите с председател Радостина Жекова. Carbonsafe е първата патентована българска методология за сертифициране на въглеродни кредити от системата на земеползване. Под жаркото юлско слънце разговаряме с Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Carbonsafe.

 Господин Маринов, защо Carbonsafe участва на Деня на полето?

Дойдохме с нашия екип в Добруджа, на тази прекрасна инициатива Ден на полето, организирана от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, защото точно тук, на полето е правилното място за провеждане на такива срещи. Ние, в Carbonsafe, сме съпричастни към работата на земеделците и вярваме, че срещите ни с тях трябва да се правят точно на такива места, за да знаем при какви условия работят те на практика. Специални благодарности на Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, за отличната организация и за инициативата да организира такова събитие. Ние, от Carbonsafe, ще присъстваме винаги на такива срещи.

Искам да напомня на земеделците, че Carbonsafe е с валидирана методология от световен одитор. С което ние доказваме, че сме компанията с едни от най-надеждните въглеродни кредити, които могат да бъдат сертифицирани  в системата на земеползване. В Добруджа, центърът на българското зърнопроизводство, направихме добри срещи със земеделски производители. Районът е изключително благоприятен от гледна точка на климатичните фактори. За съжаление, в последните няколко години се наблюдава повишаване на температурите и липса на валежи, което респективно води до понижаване на добивите. Всички ние виждаме какво става с климата и трябва да се постараем да смекчим негативните влияния. Именно това е нашата задача и  Carbonsafe я постига със земеделски практики, които не допускат добивите да бъдат намалени, за да постигнем заедно едно устойчиво земеделие.

Програмата Carbonsafe е патентована с решение за полезен модел за изобретение, както в България, така и в Европейския съюз. Вече водим разговори за съвместна работа с партньори в Румъния и Македония, които желаят да приложат нашата програма. През есента ще участваме в няколко международни изложения – през септември в Солун и след това в Лондон, на най-голямото в света изложение за климата Climate Technology Show. На тях ще представим нашият висококачествен български продукт – въглероден кредит от системата на земеползване.

Започнаха ли българските земеделци да разпознават какво е въглероден кредит, въглеродно земеделие и да ви търсят?

Да, в интерес на истината вече много производители виждат, че трябва да бъдат направени определени промени в техните практики. Други отдавна ги правят и търсят надежден партньор, който може да удостовери тези методи, да ги сертифицира, и ако е необходимо – да внесе определени корекции в технологиите, които прилагат. Ние работим с надграждащи практики в земеделието, които се обосновават на практиката и на опита. Винаги стъпваме на емпирични данни и доказателства. Не си правим и не можем да си позволим експерименти с производството на храни. Определено има интерес към въглеродното земеделие. Може би на земеделците им трябва малко повече време, за да узреят в пълна степен за идеята. Но вървим в правилната посока.

Често чувам от фермерите въпрос – ние сега трябва да инвестираме, а кога ще вземем пари насреща?

Нашата услуга няма аналог на пазара защото това, което предлагаме на земеделците е изключително в тяхна полза. Всяко земеделско стопанство с размери около 5000 дка, а дори и по-малко може да си позволи и трябва да прави почвени проби. Те ще му донесат много ползи – спестяване на консумативи, повишаване на добивите и включително допълнителни приходи от въглеродни сертификати. Всеки един земеделец знае, че земята е основно средство за производство. И както правим текущ ремонт и поддръжка на техниката, по същия начин трябва да обърнем внимание на земята, която е още по-важно средство за производство. Земята е основно средство за производство.

Първото плащане към земеделеца е в рамките на 15 и 18 месеца от взимането на базова почвена проба. В следващата стопанска година, отново се взема проба – контролна, която става базова за следващата година. Първият период е най-дълъг. Всяка следваща година, в зависимост от сеитбооборота, минават средно около 14 месеца от пробовземането до получаването на плащане. Технологичното време за вземане на проби е според сеитбооборота. Обикновено спазваме срок между 10 и 14 месеца, през които се работят добри практики и се покачва нивото на въглерод в почвата. След това имаме около 2 месеца процес на сертификация, одиторска мисия, с която се валидират съответните сертификати, качването им в регистъра за продажба и самата търговия. След което паричният поток се завърта обратно през нас към земеделеца.

Това, което се инвестира, се възвръща между 5 и 9 пъти.

На основание почвената проба, с която се определя базовата линия на проекта се изгражда индивидуална стратегия за управление и хранене на културите. Именно с прилагането на индивидуален подход, Ние целим покачването на въглерода в почвата без това да се отразява негативно на добива. Нашият бизнес е свързан с Въглерода в почвите, неговото сертифициране и търговия.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X