Митове и реалност: За кравите на Украйна и вноса на мляко и млечни продукти

Тази година до края на март у нас няма и килограм внесено мляко или млечен продукт

За кравите и млякото на Украйна се изговориха и изписаха безброй приказки от знайни и незнайни автори – как ни заливали с мляко и млечни продукти и ще се давим в тях.

По официалната статистика обаче у нас има внесени през 2022 г 1 838 тона концентрирани млека и 83 тона сирене. А за тази година до края на март няма и килограм внесено мляко или млечен продукт.

Както пише специализираният сайт говедовъд.бг, според данни на украинската държавна статистическа служба (към 1 юни 2023 г.) в Украйна се отглеждат 2,54 милиона говеда, включително 1,35 милиона дойни крави.

Спрямо 1 юни 2022 година популацията на едрия рогат добитък в Украйна е намаляла с 219,6 хиляди, а броя на млечните крави със 103 хиляди.

В резултат на военните действия, украинските фермери са били  принудени да продадат или пуснат добитъка си в окупираните територии. Част от животните пък са загинали по време на военните действия.
Поради войната пред тях са се появили множество логистични пречки, най-вече проблемът е със снабдяването с фураж.

Животновъдният сектор обаче бавно се адаптира към работа в трудни условия и част от добитъка е спасен и транспортиран в централните и западните райони на Украйна, където е по-безопасно.

Така днес в частния сектор се отглеждат 929,6 хил.глави едър рогат добитък, което е с 1.59% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Броят на кравите в предприятията е намалял до 387.7 хил. Освен това през последния месец украинските промишлени ферми са намалили популацията на говеда със 7,4 хиляди глави, включително млечни крави с 2,7 хил.

Простата сметка показва, че с този брой млечни крави, Украйна много трудно ще може да осигури самодостатъчността на населението по отношение млечните продукти. Все пак в  държавата живеят 44 милиона души, тя е шест пъти по-голяма от България и има шест пъти по-голям брой крави за мляко.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X