Средният добив от пшеницата в област Разград е 604 кг/дка при 99,54 на сто реколтирани площи

В област Разград пшеницата вече е прибрана в над 49 995 хектара или 99,54 на сто от всички площи. Средният добив от реколтираните площи достига 604 кг/дка, съобщиха за БТА от Областната дирекция „Земеделие“.

В сравнение с миналогодишната реколта средният добив от ожънатото жито е по-нисък с 47 кг.

Жътвата на ечемика завърши със среден добив от 608 кг/дка. Реколтираните общо масиви от земеделските стопани в региона през това лято са 5915 хектара. През миналата стопанска година полученият среден добив от декар бе 576 кг/дка, отчитат от земеделската дирекция.

В началото на жътвената кампания земеделските производители в Разградска област прогнозираха добри добиви и качество на зърното.

Годината беше много добра и ще ни се отплати с високи добиви – почти 800 кг/дка, прогнозира зам.-управителят на исперихската фирма „Агротайм“ Стефан Крачунов.

Цветан Петров, търговски директор на фирма „Семпе 2“ в Разград, изрази надежда стопаните да продадат продукцията си на цена, която ще им позволи да покрият разходите си.

Според земеделския производител Стефан Пенев от Лозница добивите от тазгодишната реколта ще са бъдат добри, даже много добри. По думите му тъй като не се знаят количествата зърно от Русия, Украйна и Казахстан, а и се очаква добра реколта от страни в Европейския съюз, очакванията са за голямо количество зърно, което няма как да не повлияе на цената.

Трудна и предизвикателна година за сектор „Зърнопроизводство“ и очаквания за добър добив отчете и зърнопроизводителят и управител на „Сортови семена“ в Разград Мариела Йорданова.

Предстои жътвата на слънчогледа и царевицата. Прогнозите за добивите от тези култури са оптимистични, посочиха от Областната земеделска дирекция в Разград./БТА

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X