Емил Цанков, животновъд и земеделец: „Бъдещето е в сдружаването“

Дългогодишният бивш кмет на община Белоградчик – с два мандата и един нереализиран в пълната си цялост, в момента изследва и проучва зоната около града на скалите, светилищата там, село Праужда и намиращата се в близост пещера „Магура.“ 52-годишният общественик обещава един ден да се върне в политическия живот, но само в случай, че съгражданите му имат необходимост от такава промяна. А сега се старае да следва старата римска максима „Бързай бавно“. Споделя, че не преследва максималистични цели. „Реалист съм, вървя напред и надграждам“, казва регистрираният земеделски производител.

Повече от 10 години той поддържа в добро екологично състояние пасища и ливади, част от които попадат в Натура 2000, получава и полагащите му се държавни субсидии за това. Намира баланс между успешното земеделие и животновъдството и вече четвърта година отглежда пчелни семейства, овце, кози и зайци в село Праужда. „Правя всичко това от любов към животните, да продължа традицията в рода и да предам това отношение и грижа на сина си.  Нямам за цел да правя бизнес. Млякото, месото, сиренето, кашкавалът и медът са за семейството и приятели. Преди една година имах 10 кози, 2 овце, 2 кошера и 20 заека, а сега са 6 кози – българска бяла млечна порода, 2 кози – френски алпин, като ще закупя и още от тях, тъй-като се адаптират добре при неблагоприятни климатични условия, и 2 женски агнета от породата „Реплянска“ овца, 4 кошера и 12 заека. В детството ми моите деди отглеждаха над 300 овце, 180 кози и 12 крави, но преди повече от 70 години са били принудени да се разделят с тях“, откровено заявява Цанков, който предимно закупува сено и концентриран фураж – пшеница и царевица, за да изхранва животните в стопанството си.

Те имат възможността да пасат едни от най-ароматните билки в зоната около с. Праужда и Белоградчишките скали, където растат 360 вида. Това прави и млякото пълномаслено, а произведените от ръцете му живи продукти с богат вкус и аромат. Емил Цанков отскоро приготвя  пармезан, експериментира и със зелено сирене с естествена благородна плесен. „Надявам се да имам възможността да го споделям с повече приятели“, каза за „Гласът на земеделеца“ той и допълни, че обмисля идея да развие стопанството си, като направи мащабна инвестиция за региона. За сега обаче не споделя повече подробности. Изразява желание пък да се кооперира с други животновъди, защото по думите му, там намира смисъл за развитие на сектора, а така също в региона на Белоградчик фермерските пазари не са широко застъпени, както в други региони на страната.

В заключение Емил Цанков разказва любопитни факти за природата на пчелните семейства: „Пчелата майка винаги снася първото си яйце на Коледа, когато се ражда Младенецът. За да се получи килограм мед работничките трябва да обиколят повече от 9 млн цвята и да изминат над 300 000 км. Това е огромно усилие, за това наричат и меда – течното злато, богато на витамини и минерали, което е една от храните на бъдещето.“

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X