Илия Проданов, НАЗ: Търговците и производителите на пшеница остават отдръпнати от пазара

„Ситуацията в Черно море не е никак спокойна. Пазарите за зърно са много динамични и цените се движат много нагоре в един ден, на другия ден – много надолу. В такава ситуация и търговците, и земеделските производители сме отдръпнати от пазара – в момента нито те купуват, нито ние продаваме, по-скоро изчакваме.“ Това каза Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред „Гласът на земеделеца“.

„Хамбарите със зърно остават пълни, надяваме се нещата да се подобрят и съвсем скоро да продадем стоката си. Ако няма подобрение през следващите месеци, напрежението ще се покачи“, каза още браншовият представител.

Извънредната помощ за производителите на слънчоглед не дава голям оптимизъм на фермерите, по думите на Илия Проданов: „Още когато Европейската комисия отпусна финансова помощ от кризисния резерв за зърнопроизводителите, пострадали от прекомерния внос от Украйна, ние твърдяхме и продължаваме да твърдим, че тези пари са прекалено недостатъчни, за да покрият загубите на земеделските производители. Тогава НАЗ предложи, тези пари, които така и така са недостатъчни, да отидат за контрол и създаване на лаборатории по границите. Европейската комисия обаче отговори на запитването на България, че тези пари са отпуснати абсолютно целенасочено като подпомагане за земеделските производители и няма как да бъдат насочени за нещо друго. Така че това е решението на Европа и това е помощта. Не мога да кажа, че земеделските производители ще почувстват осезаемо тази помощ, но към момента това е положението и ние трябва да се съобразяваме с него. Няма какво повече да направим.“

„За нас като земеделски производители е важно да бъдат създадени условия за пазарна реализация на нашата продукция. Тогава всичко ще си дойде на мястото. България през годините е изнасяла зърно за почти всички големи световни вносители. Достъпът до пазари не е проблем, въпросът е в цената, на която ще реализираме пшеницата, както и в това да няма забавяне на плащанията. Във всяка държава начинът на изкупуване на пшеница е различен. През последната година България изнесе значителни количества пшеница за Алжир и Мароко. Тези държави се утвърдиха като добри пазари. През годините Испания беше много силен пазар, но в момента Украйна изцяло е изместила българските продавачи, същото е и в Португалия“, посочи браншовият представител.

Предложения за промени в Закона за земята

„Основната идея на Консултативния съвет по поземлените отношения е да се решат някои от проблемите, които ни мъчат през последните години. Крайно време е да има промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. От много години се знае какви недъзи има този закон, много пъти вече се опитваме да инициираме промяна в него, но тя всеки път не стига до финал. Затова е крайно време този процес да бъде доведен до край“, категоричен е председателят на НАЗ и допълни:

„Нееднократно сме казвали, че трябва да се промени порочната практика, при което стопанин с например 20 дка в едно землище, да не може да постигне доброволно споразумение просто заради умишлено нежелание от отсрещната страна. Министерство на земеделието и храните често се сблъсква с този проблем в много землища в България и всички знаем до какво води това. Тази практика трябва да бъде прекратена именно със законови промени.“

Министър Кирил Вътев очаква от браншовите организации да направят предложения за промени в Закона за земята и да ги представят на следващото заседание на Консултативния съвет, което ще се състои през месец септември. След това МЗХ ще предложи краен вариант на законодателния проект. Националната асоциация на зърнопроизводителите ще представи своите предложения след заседание на своя Управителен съвет.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X