Румъния ще удвои обема на украинското зърно, преминаващо през канала Сулина

Румъния планира да увеличи транзитния капацитет за украинско зърно от 2 на 4 милиона тона на месец. За целта ще бъдат реализирани два проекта, като общата инвестиция е почти 18 милиона евро, от които 85% са европейски средства.

Съобщението за увеличаването на транспортния капацитет на Сулина беше направено в петък вечерта, 11 август в Галац, от министъра на транспорта Сорин Гриндяну след среща с представители на Европейската комисия, посолството на САЩ и правителствата на Украйна и Молдова. Длъжностни лица заявиха, че след неотдавнашните атаки в пристанищата Измаил и Рени трафикът по река Дунав трябва да се удвои.

На първо място, още 40 колеги ще се присъединят към 20-те пилоти, които осигуряват безопасен контрол на плавателните съдове по канала Сулина. И тогава ще бъде направен нов знак за плавателен канал, през нощта, така че маршрутът да може да се използва гладко дори след залез слънце.

„Искам да благодаря на нашите европейски партньори за програмите за солидарност, които според експерти позволиха износ на 32 милиона тона селскостопанска продукция миналата година. В момента през последните месеци на тази година са изнесени над 18 милиона тона зърно“, заяви вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков.

Сега почти 500 плавателни съда преминават през канала Сулина всеки месец.

Припомняме, че Полша представи в Брюксел оценки на инвестициите, които са необходими за увеличаване на износа от Украйна на зърно и други селскостопански продукти през полско-украинската граница към световните пазари. Общата стойност на тези инвестиции се оценява на приблизително 1 милиард евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X