САЩ разглеждат и военни опции, за да гарантират износа на украинско зърно

САЩ обмислят всякакви опции, включително и военни, за да защитят пренасящите зърно кораби, които влизат или излизат от пристанищата на Украйна по р. Дунав, съобщават източници на The Wall Street Journal. Те обаче отказват да коментират повече подробности, нито кои държави ще бъдат замесени в тези операции.

Изданието припомня, че през миналата седмица САЩ разговаряха с Турция, Румъния и Молдова за разширяване на възможностите за износ на украински стоки, като целта е да бъде увеличен експортният капацитет на Украйна през р. Дунав до 4 млн. тона пшеница на месец . Повечето доставки ще бъдат по реката до черноморските пристанища на Румъния, а оттам – към различни дестинации.

За да се увеличи капацитетът, ще бъде разширена инфраструктурата, за да бъдат приемани по-големи кораби, ще се увеличат и паркингите и служителите на пристанищата. Те обаче станаха обект на чест обстрел от страна на руските военни.

От август 2022 г. до средата на юли 2023 г. Украйна изнасяше по-голямата част (към 50%) от своята зърнена продукция през три от пристанищата си в Черно море. Останалите маршрути бяха през Дунав (26%) и през територията на ЕС  – по т.нар. пътища на солидарността. През пристанищата на р. Дунав Украйна изнася и други стоки, включително и железни руди, сочат данните на ЕС.

От средата на юли Русия се отказа от зърнената сделка и започна почти ежедневни обстрели на пристанищната инфраструктура в Южна Украйна. Под прицел на дронове, включително и в ранните часове на 16 август, са и дунавските пристанища, въпреки близостта до румънската граница и опасенията, че може да се стигне до увеличаване на напрежението.

САЩ сега ще се опитат да увеличат максимално капацитета на маршрутите на украинските стоки през алтернативните на Черно море маршрути, пише WSJ. Това се случва паралелно на опитите на Турция и ООН да подновят зърнената инициатива.До края на месеца се очаква посещение на руския президент Владимир Путин в Турция, по време на което да бъдат обсъдени вариантите.

Според висши американски чиновници обаче е малко вероятно Русия да се върне в сделката. По изчисления на Държавния департамент на САЩ цените на храните са се повишили с 10% за времето, откакто Москва се изтегли от договорките. По данни на анализаторите от SovEcon в първата половина на август Русия е изнесла рекордните 5,4 млн. тона пшеница. Украйна беше основен конкурент в региона.

Според WSJ от май 2022 година, когато бяха създадени, досега през коридорите на солидарността са изнесени 41 млн. тона зърнена продукция от Украйна (спрямо 33 млн. тона през Черно море). На няколко пъти Брюксел инвестира в увеличаване на капацитета на преноса на коридорите и ускоряване на митническите процедури за износа. Комисарят по въпросите на селското стопансгво Януш Войчеховски пък коментира, че в рамките на два месеца пътищата в ЕС ще могат да изместят изцяло черноморските коридори за износа на стоки от Украйна.

Ако всичко върви гладко, Украйна може да изнася средно между 5 млн. и 5,5 млн. тона зърно на месец през територията на общността, допълват европейски източници на изданието. Тези изчисления обаче включват и пристанищата по р. Дунав. Пикът на износа през това направление е бил през ноември 2022 година – 4,2 млн. тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X