Рапицата се прибира при пълната й зрялост

Жътвата е една от най-отговорните операции в технологията на отглеждане на маслодайната култура

Интензивното разклоняване и неравномерният цъфтеж на рапицата водят до неедновременното й узряване. Това затруднява овършаването, намалява производителността, увеличава загубите при прибиране и повишава влажността на семената.
Ако се изчакат два-три дни, горепосочените параметри значително се подобряват. Независимо от факта, че шушулките, разположени в горната част на растението, започват да се разпукват, значителни загуби не се наблюдават, тъй като в този момент възниква процесът на формиране на добива върху средните и долните етажи и се повишава качеството му. Това затруднява определянето на оптималния период за прибиране на реколтата.
Повечето съвременни хибриди рапица се отличават с достатъчна устойчивост на разпукване. Затова е по-добре прибирането да стане малко по-късно, отколкото твърде рано. На практика рапицата често се прибира прекалено рано. Жътвата трябва да се прави при пълна зрялост на културата.
Рапицата е готова за прибиране, ако:
1. Семената са оцветени от кафяво-черно до черно и са твърди.
2. Шушулките и стъблата са оцветени в cиво-кафяв цвят.
3. При разклащане семената в шушулката шумолят.
На какво трябва да се обърне внимание:
Ако прибирането се направи прекалено рано, добивът и съдържанието на масло намаляват. При преждевременно прибиране на рапицата се получава обратно – овлажняване на семената от влажните части на стъблата, което не само усложнява вършитбата, но води и до голяма загуба на добив.
Влажността на семената в бункера на комбайна в началото на прибиране трябва да бъде по-малка от 12%. Възможността за следжътвено намаляване качеството на семената е изключена, ако влажността при прибирането е в границите на 8% и по-ниска.
При прибирането съществуват множество източници на загуба на добив. Трябва да се обръща голямо внимание на загубата на семена от режещия апарат на хедера , която може да стигне до 90% от всички загуби. За избягване на загуби при прибиране на рапицата трябва да се използват хедери за рапица.
Препоръчително е прибирането да става с висок срез, на 2 – 5 см под нивото на най-долния етаж шушулки. Това позволява не само да се намалят загубите, но значително да се намали и влажността на семената и да се повиши производителността на комбайна.
При прибирането комбайнът трябва да работи плавно, но с висока работна скорост: 4 – 6 км/ч. Благодарение на това може значително да се намалят загубите на добив от режещия апарат. Колкото по-висока е производителността на комбайна, толкова по-активен е вършеещият апарат и почистването.
Правилната регулировка на комбайна позволява да се повиши производителността с 25%. Високата производителност в благоприятни часове трябва да съответства на товароносимостта и мощността на комбайна.
Срокът на прибиране на рапицата в стопанството може да се оптимизира чрез сеитба на хибриди с различни групи зрелост.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X