Родната селекция е най-добре адаптирана, скоро ще започнат всички да я търсят

От Института по царевицата – Кнежа

В последните години в Инситута в Кнежа са горди с над 20 признати хибриди в различни групи на зрялост. И най-вече в най-търсените групи – група 300 – 400, 400 – 500. Това са ранни и средноранни хибриди, които се търсят на пазара, защото имат много предимства – освобождават площите рано и могат да се използват като втора култура, а някои от тях са подходящи и за силажиране, тъй като имат добра листна маса и образуват кочан рано. Това казва доц. д-р Наталия Петровска, директор на Институт по царевица – Кнежа.

Тя е доволна, че има голям интерес от българските фермери към родната селекция, която се опитват да наложат, защото е най-добре адаптирана. И набляга, че хибридите на института се представят отлично през 2023 г.

Можем да се похвалим с добър хабитус на растенията, надявам се и добър добив след това. Много от земеделските стопани, особено животновъдите, споделят, че царевиците на ИЦ – Кнежа са предпочитани от животните им. 14% до 16% протеин – това е изключително висок процент и предпочитан, разбира се от животните. В нашите хибриди съдържанието е между 9% и 11%, нещо, което се подценява в стремежа да се добие повече количество. Надяваме се с времето да започне да се цени качеството, допълва доц. Петровска.

Не бива да се подценява нито съдържанието на протеин, нито на мазнини, незаменими аминокиселини, витамини в царевицата. Но според специалистката това се е случило през годините в стремежа да се достигне максимален добив.

Съвет:

Добрите количества протеин са между 12% и 16%, мазници между 6% – 7%, лизин до 4,2% като част от белтъка. Това са незаменими показатели, на които не се залага при масовите царевици. И в последните години заради непредсказуемите климатични стресови ситуации, българската селекция е най-добра.

Независимо, че на пазара има голям спектър от препарати за растителна защита, основна роля има селекцията. Селекцията е в основата на устойчивостта на климатични стрес.

Оферти:

Още от месец август, институтът има много заявки за семена. Той прави и изнесено семепроизводство при свои доказани семепроизводители, които също разпространяват и подпомагат налагането на родната селекция.

Предлага се серия от хибриди в ранна и средноранна група, които са с отличен фитосанитарен профил и имат различна структура на царевичното растение, сред които намаляване на броя на разклоненията на метлиците, пълно озърняване, синхронизиране на цъфтежа на метлицата и кочана.

В Кнежа има генбанка от 2200 образци, тя е най-ценна с местните популации, в които има много гени, които най-скоро време ще се наложи да се ползват, казват от научното звено.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X