Украйна с висока реколта от картофи за трета поредна година

Украйна за трета поредна година ще има добра реколта от картофи поради благоприятните метеорологични условия, заяви Ярослав Андреев, изпълнителен директор на Украинската асоциация на производителите на картофи (UAVK).

Според експерта в началото на лятото в Украйна времето не е допринесло за добър растеж на картофите и фермерите прогнозираха разочароваща реколта, но в началото на август ситуацията се промени, така че сега можем да се надяваме на доста добър брутен добив. Така Украйна ще събере добра реколта от картофи за трета поредна година.

„Към средата на август можем да кажем, че основният обем продаваеми картофи в полетата вече е формиран и вече можем да кажем с увереност, че тази година ще имаме добра реколта“, подчертава представителят на БЛАВК.

Той каза, че в Украйна традиционно е много трудно да се изчисли обемът на произведените картофи – до 90% се отглеждат в частни домакинства за собствена консумация и това не попада в никаква статистика.

Преди войната Държавната статистическа служба оцени годишното производство на картофи в Украйна на 20 милиона тона, но UAVK смята такива цифри за доста съмнителни. Асоциацията смята, че минималната оценка на реколтата й за 2022 г. е около 12 милиона тона, но като се вземат предвид временно заетите територии и спада в производството, реалистична цифра е 16 милиона тона.

Ярослав Андреев цитира следната статистика, събрана от профилната асоциация:

  • оценка на реколтата от картофи през 2022 г. (данни на БЛАК) – 16,6 милиона тона;
  • оценка на реколтата от картофи през 2022 г. (данни от Държавната статистическа служба) – около 20 млн. тона;
  • площ през 2022 г. (данни на БЛАК) – около 1 милион хектара;
  • площ през 2023 г. (данни на БЛАК) е около 880 хиляди хектара. ха, тоест спад през годината с 12% вместо очакваните 30%;
  • Средният добив е 35 тона/ха.

Експертът отбеляза, че добивът в страната варира в доста широки граници. Частните и битовите домакинства без съвременни технологии имат нисък добив от 17 тона/ха, докато професионалните производители със съвременна агрономия събират 40-60 тона/ха, в зависимост от сорта и почвените свойства. Това означава, че благодарение на доброто разнообразие и правилното придържане към технологиите за обработка, защитата, торенето и поливането, реколтата може да варира в 2-3-кратния диапазон.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X