Германските производители на торове бият тревога

Германският пазар се оказа задръстен с торове от Руската федерация. Това се случва на фона на факта, че поради отхвърлянето на руския газ производствените разходи на местните предприятия са се увеличили със 150%.

Отхвърлянето на руския газ имаше фатални последици за Германия. По-специално, цените му са се увеличили с 40%. В резултат на това газоемкото производство на торове (амоняк и азот) стана нерентабилно. В същото време, въпреки санкциите, обемът на вноса на руски продукти в страните от ЕС се е увеличил петкратно.

Днес производителите на торове от Германия са изправени пред заплахата от затваряне на предприятия. BASF вече обяви прекратяване на производството на амоняк в Лудвигсхафен ам Рейн. Химическата компания SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH (SKWP), която произвежда торове от 1915 г., е близо до подобен резултат. Това е въпреки факта, че през последната година компанията е инвестирала 400 милиона евро в мерки за замяна на газа с други технологии.

Министърът на земеделието и икономиката на Саксония-Анхалт Свен Шулце заяви, че германските производители на торове работят, понасяйки огромни загуби. Някои компании бяха принудени да затворят или сериозно да намалят производството. Шулце призова германския канцлер Олаф Шолц да помогне за разрешаването на ситуацията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X